veszélyjelző

2021.06.04. 07:00

MoLaRi: riaszt veszély esetén

A városban Vas megyében elsőként építették ki az úgynevezett MoLaRi-rendszert, amely a veszélyes üzemek környékét monitorozza, eltérés esetén pedig riasztja a lakosságot.

Polgár Patrícia

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága veszélyes üzemek környékén építi ki a rendszert. Répcelakon a Linde üzem ottléte indokolta, hogy a katasztrófavédelem legutóbbi rendszerbővítése alkalmával a város is részesüljön az országos KEHOP-pályázatból. – A rendszer kiépítése a lakosság védelmét szolgálja, általa ugyanis nagyobb mértékben garantálható a biztonságuk; a rendszer érzékeli, ha mérgező vagy robbanásveszélyes gázok kerülnek a környezetbe. A jelzést a katasztrófavédelem munkatársai kapják meg, és szükség esetén ők riasztják a településen élőket – tudjuk meg Egyed László tűzoltó alezredestől, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjétől. Répcelakon a rendszert kilenc észlelő- és hét riasztó-tájékoztató ponttal építették ki. Az észlelőpontokból nyolcat a Linde területén, egyet pedig a Jókai Mór utcában helyeztek el. A riasztópontok a Vörösmarty, a Vízmű, a Petőfi , a József Attila, a Jókai, a Széchenyi és a Vasút utcában szolgálják a lakosságot. Azért, hogy az itt élők riasztása, tájékoztatása megfelelően történjen, a rendszer szirénáit havonta ellenőrizni kell. A legelső morgatópróba ideje: június 7-e, 11 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában