jubileum

2021.06.06. 07:00

Nagy ünneppel emlékeznek meg a 75 éves vasvári horgász egyesületről

Rajz- és fotó­pályázattal, valamint ünnepi horgászversennyel készül az egyesület megalakulásának hetvenötödik évfordulójára, ráadásul a Vasvári Csónakázótó környezete is tovább szépül.

VN

Fotó: VN/vasivizeken.hu

Vasvár mint kisváros mindig bővelkedett civil szerveződésekben. Jelenleg is kulturális, szabadidős, sport- és hagyományőrző egyesületek működnek a településen, színesítve, gazdagítva a közéletet. A Vasvári Petőfi Horgász Egyesület csaknem háromszáz tagjával részese a város hangulatát meghatározó közösségnek.

Az 1946-ban alakult szervezetet a természetszeretet, a természethez való közeljutás, a benne való tevékenykedés és annak megóvásának igénye hozta létre. Azokban az időkben a környező természetes vizek, mint a Rába, a szabályozatlan Csörnöc, Fekete-ér, Pereces-holtág jelentették a vasvári horgászok számára a pecázás lehetőségét. A közösségi életet horgászversenyek, Rába-parti mulatságok tarkították.

Az 1965-ös nagy árvíz után Vasvár védelme érdekében gát­építési munkák kezdődtek. A védőgáthoz szükséges földet horgászaktivisták közbenjárásával a Szentkút ősbükkös melletti részről olyan módon termelték ki, hogy a helyén egy kis tó keletkezett, ami mára valódi gyöngyszemmé vált. Az idő múlásával aztán újabb tavak jelentek meg a vonzáskörzetben, a Püspökmolnári-­bányató, illetve a gersekaráti Sárvíz-tó bekapcsolódásával nagy­ban nőttek a horgászati lehetőségek, miközben a vasvári tó is bővült.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének tagjaként működő szervezet az elmúlt háromnegyed évszázadban nemcsak eredeti nevét tartotta meg, de célkitűzései is változatlanok. Évente több horgászversenyt szervez, részt vesz a városi és a szövetségi rendezvényeken. Különleges év az idei, hiszen az egyesület megalakulásának 75. évfordulóját ünnepli. Gyermekrajz- és fotópályázattal, ünnepi horgászversennyel készülnek az alkalomra – tudtuk meg Laki László egyesületi elnöktől. Szerencsés egybeesés, hogy mintegy születésnapi ajándékként megszépül idén a vasvári Csónakázótó környéke.

A horgászturisztikai fejlesztéseknek köszönhetően uta­kat, parkolókat újítanak fel, padokat, asztalokat helyeznek ki. Ezenkívül mozgáskorlátozottak számára hor­gászhellyel, valamint díszfákkal és hulladékgyűjtő szigettel is gazdagodik a környezet. A több mint 30 millió forintos beruházás minőségi fejlődést, ezáltal igényesebb és könnyedebb kikapcsolódást nyújt a horgászoknak, turistáknak egyaránt. Az amúgy is látogatott környék ugyanis nemcsak a horgászokat vonzza, hanem a tó helyszíne a vasvári búcsúk körmenetének, a Szentkutat látogató turistáknak, sportolóknak és a sétával felüdülni vágyóknak is. VN

Kiemelt képen: Érthető, hogy a tó miért nem csak a horgászok körében kedvelt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában