Telefontársaság

2021.06.17. 15:58

Nem hiszi el, hogyan trükközött három többszörösen visszeső rab Szombathelyen

A Szombathelyi Járásbíróság három többszörös visszaeső vádlott bűnösségét állapította meg információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntettében. Az I. r. vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönre, a II. r. vádlottat halmazati büntetésül 350.000 forint pénzbüntetésre, a III. r. vádlottat halmazati büntetésül 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte, kötelezte továbbá a vádlottakat kártérítés megfizetésére. Az I. r. vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

vaol.hu

Sopron, 2013. június 10. Egy fogvatartott néz ki zárkájából, az úgynevezett tátikán keresztül a Sopronkõhidai Fegyház és Börtönben 2013. június 10-én. Szabó Máté, az alapvetõ jogok biztosa 2013. május végi jelentésében megállapította, hogy a sopronkõhidai börtön rendkívül zsúfolt, a rabok szûkös zárkákban töltik büntetésüket, kevés a pszichológus, de jó gyakorlat a szabadulás elõtti családi konzultáció.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Nyikos Péter

A vádlottak 2017 márciusa és júniusa között a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötték jogerős szabadságvesztésüket, mint zárkatársak. A vádlottak nem a bv intézet által rendszeresített, kapcsolattartásra szolgáló készülékekről, hanem illegálisan az intézetbe bejuttatott mobiltelefonokról – magukat egy telefontársaság dolgozójának kiadva – különböző indokokkal, adategyeztetésre, terrorveszélyre, kártyaregisztrálásra, teszt lefuttatásra hivatkozással felhívtak 17, az ország különböző pontjain élő sértettet és az így tévedésbe ejtett sértettek részére megadott „kódokkal”, amelyek valójában telefonszámok voltak, mobiltelefon-feltöltéseket végeztettek, továbbá a sértettek által megadott bankkártya-adatokat lejegyzetelték és azokkal is mobiltelefon-feltöltéseket végeztek – adta hírül a Szombathelyi Törvényszék.

Például 2017. március 17-én felhívtak egy szombathelyi férfit azzal, hogy ha az általuk lediktált számsort a megadott mobiltelefonszámra a sértett nem küldi el, fel fogják függeszteni a mobiltelefonszámát. Az ily módon tévedésbe ejtett sértett összesen négyszer küldte el a lediktált számsort, amely valójában telefonszám volt és így a sértett valójában mobiltelefon egyenleget töltött fel, ezáltal a vádlottak neki 30.000 forint meg nem térült kárt okoztak.

Az ítélet mindhárom vádlott vonatkozásában jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában