Múzeumok Éjszakája

2021.06.25. 09:00

Nem unatkozunk hétvégén: nyolc helyszínen hetven program várja az érdeklődőket Szombathelyen

A hétvége legnagyobb szabású kulturális attrakciója a múzeumok éjszakája lesz szombaton. A programok zöme 18 órakor kezdődik és 23 óráig tart.

VN

A Szombathelyi Képtárban megnyílt a Hetedik Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, amely egyben az intézmény felújítás utáni első programja. 20210618 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A Savaria Múzeumban fellép a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület, lesznek gyerekfoglalkozások, agár- és vizslabemutató, 19 órától tárlatvezetés kiállításban. Utána előadást tartanak a kirgiz agárról, majd a sólymokról. 20.30-tól Almásy György ázsiai utazásairól és a trófeabírálatról is hallhatunk.

A Múzeumparkban 22 órakor kezdődik Ujvári Tímea és Holdosi Attila nyáresti koncertje. A múzeumi totó sorsolását 22.45-kor tartják.

A Smidt Múzeumban fellép a Garabonciás Együttes, a gyerekek vadásztávcsövet, kitűzőt és törülköző-macit készíthetnek, lesz tárlatvezetés az állandó kiállításban és Bőröndmesék többször. 19.15-kor kezdődik Majthényi László: Vad- és halételek a nyugati végeken című könyvbemutatóval egybekötött előadása. Dr. Nemes István szombathelyi orvos 20 órától tart előadást Zrínyi Miklós rejtélyes haláláról, majd Halmos Monika fitoterapeutát hallhatjuk 20.30-tól Vadon nőtt étterem – Színes és élvezetes utazás az ennivaló természetbe címmel. 21.30-tól vadnövényes kóstoló erdei szörpökből és egyéb csemegékből.

A Szombathelyi Képtárban a Westwerk Egyesület bemutatója után 18.30 tól Megszólított test címmel tart rendhagyó tárlatvezetést Gergye Krisztián a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén. 19 órától S. Horváth Ildikó kézműves-workshopja, majd 20 órától kerekasztal-beszélgetés lesz a Honnan indult és hová tart a hazai textilművészet? címmel. 21 órakor Cebula Anna művészettörténész tart tárlatvezetést a Textiltriennáléban. Mindeközben be lehet nevezni a képtár alatti betonfal közös festésébe.

A Képtár – Iseum udvar lesz a helyszíne a KKM Trio Feat, Korponay Zsófi koncertjének, amit 21.30-kor és 23 órakor is meghallgathatunk. 22 órakor pedig Inspirációk & kapcsolatok címmel kezdődik egy disputa a szabadban Gergye Krisztián táncművész, Pados Gábor, az Irokéz Gyűjtemény és az acb Galéria tulajdonosa, Müller Péter Sziámi zenész és Korponay Zsófi színész-énekes részvételével.

Az Iseumban a Mesebolt Bábszínház A fabatkák kertje című interaktív bábelőadást játssza. Ekkortól már látogatható lesz a kézművesvásár és be lehet nevezni a múzeumpedagógiai foglalkozásokra is. 19 órától Savaria Underground címmel lesz tárlatvezetés az időszaki kiállításban, majd Sosztarics Ottó régész tart előadást 20 órától A Minotaurosz legendája címmel. 21 órától a római öltözködésről lesz szó viseletbemutatóval, majd az ókori témájú filmeket veszik górcső alá.

A Thököly Imre 20. szám alatt (az Éva Malomban) 17 órakor megnyílik a Schrammel-gyűjtemény, majd részt lehet venni az Ember az agyagban című foglalkozáson, amit Veres Gábor és Veres Márton szobrászművészek tartanak. 18.30-tól kisebb csoportokban tárlatvezetés lesz. 20 órakor bemutatják Schrammel Imre életműalbumát.

A levéltárban 16 órakor nyílik a trianoni kiállítás, és 22 óráig minden egész órában lesz tárlatvezetés dr. Melega Miklóssal és Bajzik Zsolttal. Az egykori vármegyei börtön – a levéltár régi épülete – pincéjének egyéni megtekintésére és a kínzóeszközök „kipróbálására” is lesz lehetőség. Este dr. Pál Ferenc és Kovács Eszter adnak tanácsokat a családtörténet kutatásáról.

Az Új Irokéz Galériában (Rákóczi Ferenc u. 12.) éjfélig megtekinthető lesz Down to Earth – Batykó Róbert képzőművész kiállítása. 19.30-kor tárlatvezetés.

A Bartók Terem épületében körsétát lehet tenni, közben megismerkedhetünk a Savaria Szimfonikus Zenekar hangszereivel a hangolóhelyiségekben és a szólistaszobákban. A színpadon minikoncertek lesznek, a vállalkozó kedvű vendégek beülhetnek a zenészek közé, de akár a karmesteri pálcát is a kezükbe vehetik. Belépés: a kávézó felőli lépcsőn, a kamaraterem irányába.

Kiemelt képen: A múzeumok éjszakáján látogatható lesz a Textiltriennálé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában