Frissen Vasból

2021.06.14. 07:00

Népszerűek a szedd magad akciók Vas megyében – Eperföldön jártunk és érdeklődtünk

A szokatlanul hűvös tavasz következtében néhány héttel később kezdődött a szamócaszezon. Mostanra azonban valamennyi eperföld megnyitott, az elmúlt napok meleg időjárása jót tett a kedvelt gyümölcs érésének. Van, aki frissen fogyasztásra, s van, aki befőzésre viszi – egy biztos, a szedd magad akció továbbra is népszerű Vas megyében.

Cseh-Egyed Bernadett

Eper, Szabados Andrea és Győrvári Nóra, 20210609, ut,Csepreg, , Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Nyitás után két órával érkezünk egy hétköznap délelőtt a Csepreg közeli eperföldre, de már több tucatnyian várnak a kasszánál megpakolt rekeszekkel, kosarakkal, vödrökkel. A környéken élő Kiss Tamás azt mondja, most csak frissen fogyasztásra visz a piros gyümölcsből, inkább többször kijön kevesebbért, a lekvárnak valóra pedig még vár egy kicsit, a szezon végén talán kedvezőbb lesz az ára.

Szabados Andrea és Győrvári Nóra nagy zöldségesrekeszeket cipel, szépen egymás mellett sorakoznak bennük az eperszemek. Úgy saccolják, legalább tíz kiló érett gyümölcsöt szedtek, egy részét fagyasztják, de lekvárt is készítenek belőle.

Molnár Eszterrel és két és fél éves kisfiával a tövek között sétálva találkozunk, kis fonott kosaruk már lassan megtelik eperrel. A fiatal édesanya meséli, Ármin kedvence az eper. Gondolta, szednek egy kicsit a friss levegőn.

Egy hete hirdettek itt először szedd magad akciót, azóta, néhány érési nap kivételével folyamatosan nyitva tartanak. Varga József tulajdonos azt mondja, az idei szezont különösen megnehezítette az időjárás: fagyra aszály jött, majd a szárazságot hirtelen sok eső követte. Hozzáteszi: a melegben gyorsan érik a gyümölcs, ha tehetik, egész nap megnyitnak, de nehéz alkalmazkodni az időjáráshoz. Ha túlérik a gyümölcs, tönkremegy, de nem szeretnék azt sem, hogy üres kosarakkal kelljen távozniuk az ide érkezőknek. Ottjártunkkor úgy látjuk, jut mindenkinek eper, amelynek kilóját 900 forintért kínálják.

Varga József érdeklődésünkre mesél arról is, hogy előre leszedve nem árulnak gyümölcsöt. Ahogy sok más szektort, őket is érinti a munkaerőhiány. A hatalmas terület pedig a legfagyosabb hónapokat leszámítva egész évben ad tennivalót.

A szombat délutáni zápor sem szegte az eperszedők kedvét Szombathelyen, folyamatosan érkeztek a vásárlók a Söptei útra. Petra jó tíz kilóra becsüli a rekesze tartalmát, azt mondja, lekvárt többedszerre, szörpöt pedig idén először készít a gyümölcsből.

Márkus Lászlóné vidáman töltötte rekeszét szombaton, a gyümölcs egy részét lefagyasztja Fotó: Cseh Gábor

Szintén már a sorban állva beszélünk Bálint Ivettel, aki férjével és két lányával együtt húsz perc alatt szedett egy jó adag epret.

– Nálunk minden mennyiségben elfogy, maximum néhány üveggel teszek el belőle. A gyerekek kedvence és desszertbe is kerül majd belőle– mondja.

Vidám hangulatban szedi a szemeket Márkus Lászlóné. Azt mondja, a kertjében is van néhány tő, de az meg sem közelíti az itteni minőséget. Tesz majd el belőle a fagyasztóba, a többiből pedig lekvárt és dzsemet készít, utóbbiban nagyobb gyümölcsdarabokat is hagy majd.

Elégedett a terméssel a Náraiból érkező Pfliegler Istvánné is, férjével együtt gyűjtik a szemeket egy kisebb vödörbe és egy nagyobb rekeszbe. Elárulja: frissen süteménybe kerül a gyümölcs, de lekvárt is főz, és fagyaszt is le belőle. Utóbbi – mondja – téli fagyinak tökéletes, egyetlen titka, hogy azelőtt kell felaprítani, mint hogy kiolvadna.

Szalayné Rácz Adél tulajdonossal is váltunk pár szót, nagyon örül, hogy a természet behozta magát. – Folyamatosan érik a gyümölcs, várhatóan minden második nap nyitva tartunk majd. Egy háromtagú család 32 kilogrammot szedett húsz perc alatt. Eddig ez a rekord, de lesz még lehetőségük megdönteni az eperszeretőknek – teszi hozzá. Sok még a kicsi, zöld bogyó, a hónap végéig biztosan kitart a szezon.

Kiemelt képünkön: Szabados Andrea és Győrvári Nóra a csepregi eperföldön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában