Frissen Vasból

2021.06.10. 16:33

Önkéntes szemétszedés munkaidőben

Mintegy háromszázan csatlakoztak Szombathelyen a városi nagytakarításhoz: tizennégy önkormányzati cég és a polgármesteri hivatal munkatársai, valamint önkormányzati képviselők ragadtak kesztyűt, zsákot, és szedték a szemetet – önkéntesen, munkaidőben.

VN

A Mesebolt Bábszínház munkatársai

Fotó: Cseh Gábor

Mint azt korábban megírtuk, Nemény András polgármester és csapata úgy döntött, megpróbál a citromból limonádét csinálni. Ehhez, ha szükséges, még a gombot is újravarrják a kabáton. Ilyen és ehhez hasonló közhelyek hangzottak el egy korábbi sajtótájékoztatón, amelynek részeként bejelentették a csütörtökre meghirdetett városi nagytakarítási akcióit is.

Végül összesen mintegy háromszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez: a Falco KC Szombathely Kft. és a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai például a Váci kiserdőben, az Agora és a médiaközpont munkatársai az Ezredévi és a Szent István parkban, a VASIVIZ munkatársai pedig a Szalézi téren és környékén töltötték meg a külön erre az alkalomra felcímkézett kukászsákokat. Fogyott is rendesen a kék nejlon, volt mit beletenni bőven: eldobált üdítős flakonok, papír zsebkendő, cigarettacsikk hevert a bokrok, padok és a néhol már térdig érő gaz között. Lehet, hogy a sima, felirat nélküli zsák el sem bírta volna ezt a sok mindent.

Előfordulhat azonban az is, a városvezetés ezt a formáját választotta a szemléletformálásnak. Merthogy a fő cél – a város rendbetétele mellett – ez volt. Érdeklődésünkre Kéner Balázs, az önkormányzat kommunikációs vezetője közölte: a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! elnevezésű program elemeit egy, a közgyűlés által egyhangúlag elfogadott közgyűlési határozat alapján rendezik meg.

A városi nagytakarításra tizennégy önkormányzati cég, a polgármesteri hivatal és a polgármesteri kabinet munkatársai, valamint önkormányzati képviselők jelentkeztek önkéntesen. Németh Klára, a FÉHE Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, 35 emberrel csatlakoztak az akcióhoz. – A közfoglalkoztatotti program egy része erre épül, egész évben szedjük a szemetet és vigyázunk a város tisztaságára – fogalmazott. Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója pedig arról beszélt, hogy az MMIK környékén mindig sok a szemét. Az akciót jó figyelemfelhívásnak tartja, reméli, a jövőben többen óvják majd a környezetüket.

Illés Károly, a FIDESZ frakcióvezetője több párttársával együtt kesztyűt ragadott. Elmondta: egyetért az érzékenyítés és a szemléletformálás fontosságával, de álláspontjuk szerint nem hétköznap, munkaidőben, ilyen módon kellett volna ezt megszervezni. – A többiek azért nincsenek itt, mert dolgoznak. Egyébként pedig vannak a városnak erre a célra működtetett cégei, akiknek el kellene végezniük ezt a munkát – fogalmazott.

A szervezők állítják, egy ilyen eseménynek közösségépítő ereje van. Akkor talán a közösségi szemétszedés után jön a közösségi fűnyírás?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában