érdekes és izgalmas

2021.06.01. 11:30

Pataklakók kalandjai: ismeretterjesztő film készült a gyerekeknek, amit Őriszentpéteren is bemutattak

Érdekes és izgalmas filmet mutattak be szombaton a Természetfilm.hu alkotói az őriszentpéteri Malom Látogatóközpontban és a Pajtaszínházban – két helyszínen, hogy tágasan ülhessenek a nézők –, Pataklakók kalandjai címmel.

VN

20210529 Pataklakók kalandjai, filmbemutató, Őriszentpéter, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Házigazdaként Sülyi Péter köszöntötte a népes közönséget, majd a Malomban Tisza Balázs rendező és operatőr, a Pajtában Tamás Zsolt a hangért és zenéért is felelős producer mondtak bevezetőt. Biztatták a gyerekeket a vetítés utáni kifestőszínezésre, mert a legszebbel pataklakós pólót lehetett nyerni. A film alkotói megköszönték az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a segítséget, hiszen általuk sok helyre el tudtak jutni, sok fajjal tudtak találkozni.

A két éven át készült tíz részből végül hetvenperces egész estés film lett, amelyben a két tegzeslárva főszereplőnek szemüveget rajzoltak, hogy így, „emberibb” arccal betölthessék a filmhős szerepét, Pozdorján és Gamandor Elek Ferenc és Hamvas Dániel hangján szólalnak meg. A kalandokat az Epres Attila alakította Papóval, a nyugdíjas biológiatanár és természetkutatóval és unokájával, Lilivel élhetjük át, akit Bernáth Juli játszik. Papó az ismeretek forrása, Lili maga a kíváncsiság, kettejük szép és tartalmas nagyszülő-unoka kapcsolata és közös ténykedéseik sodorják elő a tudnivalókat.

Megtudjuk például, hogy a tegzeseknek három csoportja van: az egyik a „félelmetes ragadozóké”, a másik a „borotválóké”, akik a sziklákon legelészik az algákat, a harmadik csoport pedig az „aprítóké”, akik a vízbe hullott növényi részeken élnek. Lili örömmel issza magába ezeket az ismereteket, hiszen nagyapával nagyon kalandos az élet: az aprólékos természettudományos megfigyelések a modern technikával párosulnak.

A szenvedélyes természetbúvár Papó nem restell négykézláb állni a patakban, hogy kutasson, vízhatlan öltözékéhez szerényen csak annyit fűz: „Mondtam már, hogy ebben a szerelésben krokodilokkal birkóztam a Nílus felső folyásánál?” Persze, hogy lenyűgöző ez az unokája számára, hát még, hogy a megfigyelésekhez Lili olyan sapkát is kap, amiben hajóskapitánynak érezheti magát. Papó megoldja technikailag, hogy fontos szerepet töltsön be közös játékukban egy picike tengeralattjáró, amely lényegében a víz alatti szemüvegük, ezzel kutatják a két szökött tegzes víz alatti útját, és egyáltalán a patak életét.

River movie jön létre, méghozzá úgy, hogy a sárga tengeralattjáró lemerül, és egy végtelen hosszúságú kábelen keresztül laptopra teszi az élőképet: mi történt a tegzesekkel odakint a nagyvilágban, az őrségi kis pataktól a Rába folyóig, milyen barátokkal, parányokkal és falánk óriásokkal hozza őket össze a sodrás a patak mélyén. Papó és Lili mindvégig segítik Pozdorján és Gamandor, a két nagy kalandor útjait.

Kiemelt képen: Tisza Balázs rendező elhozta a gyerekközönségnek megmutatni a pici sárga tengeralattjárót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában