Kiköltözési kedv

2021.06.17. 14:00

Sajtoskál a legvonzóbb Vas megyei település, míg Szombathelyen csökkent a népesség

A járványnak is szerepe van abban, hogy felerősödött a kiköltözési kedv a nagyobb városokból. Vas megyében Sajtoskál viszi a pálmát, hét százalékkal ugrott meg a lakosságszám egy év alatt.

Budai Dávid

20210616 Vonzó falu lett Sajtoskál, Haller Imre polgármester és Imre aki mostanság költözött ide, Sajtoskál, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A fővárosban és valamennyi megyeszékhelyen, így Szombathelyen is csökkent a népesség az elmúlt egy évben, miközben az érintett városok agglomerációjában sok település gyarapodott lélekszámban – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Vas megyében több, komolyabb ingatlankínálattal rendelkező településen lettek többen, így Bükön, Csepregen, Toronyban, Meggyeskovácsiban, de leginkább Sajtoskálon, ahol több mint hét százalékkal nőtt településen élők száma. A helyi sajátosságokról a polgármestert, Haller Imrét kérdeztük, előtte azonban érdemes tenni egy általános kitekintést a témában.

Balogh László, az elemzést készítő ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője elmondta, az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést a főváros környéki települések érték el. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcímbejelentéseket is magában foglalja. Budapesten és a megyeszékhelyeken is csökkent a népesség 2020 és 2021 januárja között. Szombathelyen 0,6 százalékkal lettek kevesebben, ezzel 76 ezer alá mérséklődött a bejelentett lakosok száma.

Vas megye annyiban kivételes, hogy sok határ közeli településen nőtt a lakosok száma. A jelentős növekedésben feltehetően szerepet kapott az ingázókra vonatkozó járványszabály hatása is, amely szerint a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak az érintettek. Az elemzés rámutat arra, hogy a karanténhatás is hozzájárult nagyobb városok közelében lévő települések népszerűségének nö­vekedéséhez, ugyanis a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kertes házak iránt, sokan pedig most fejezték be megkezdett építkezéseiket. A lakások energiafogyasztására vonatkozó előírások ugyanis eredetileg 2020 végétől szigorodtak volna, igaz, végül meghosszabbították a határidőt.

Most vissza Sajtoskálra: a polgármester népszerűségük talán legfőbb okaként a település elhelyezkedését nevezi meg. A falu széle hat kilométerre sincs Bükfürdőtől, márpedig ezzel könnyen versenyre kel Bük városával, ahol a külső területek is nagyjából ilyen távolságra találhatóak a fürdőtől. De közel van Sárvár, Szombathely és Sopron is. Hernitz István éppen innen érkezett tavaly októberben Sajtoskálra, miközben világ életében városi ember volt. A háttérben örökösödési kérdés állt, osztoznia kellett testvérével, így kézenfekvő megoldásnak látszott körbenézni a környéken. József körbe is nézett, aztán amikor Sajtoskálra ért, itt maradt, azóta egy kis ház és a hozzátartozó kétezer négyzetméteres kert gondos gazdája.

– Barátságos falu ez, és nekem már idegen a városi lét – mondja József, aki nem az egyetlen közelmúltbéli beköltöző, jöttek Siófokról is nemrégiben, de akad itt lakó Svájcból és Ukrajnából is. Van még lehetőség a faluban, egyrészt mert az önkormányzat is jó néhány kiparcellázott telekkel várja a beköltözőket, másrészt a használt ingatlanokra is nagy a kereslet, és van eladó ház bőven. A piac törvényei persze Sajtoskálon is érvényesek, ezért jócskán megszaladtak az árak – tudjuk meg a polgármestertől, és őt igazolja a statisztika is, szűk egy év alatt 49 százalékkal mentek feljebb a négyzetméterárak.

Még csak nem is itt, a legnépszerűbb településen figyelhető meg a legnagyobb a drágulás, Meggyeskovácsi lakossága mindössze 1,75 százalékkal nőtt, miközben az ingatlanárak 158 százalékkal kúsztak feljebb másfél év alatt.

Kiemelt képünkön: Haller Imrének (jobbra), Sajtoskál polgármesterének az utóbbi időben több új arcot kellett megjegyeznie. Köztük van a Sopronból beköltözött Hernitz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában