Frissen Vasból

2021.06.22. 07:00

Sokba került a zsidányi fűnyírás? – Nem tudta bizonyítani, ezért az önkormányzat nem fizet

Olvasónk szerint az önkormányzati fűnyíráskor tört be autójának az ablaka, a polgármester szerint azonban erre semmilyen bizonyíték nincs, ezért nem térítik meg a kárt.

Budai Dávid

Egy hónap elteltével is jól látszanak az ablakbetörés nyomai a földön

Fotó: Unger Tamás

Aki használt már damilos fűnyírót, az tudja, könnyen megvan a baj, ha a gyorsan forgó damil kavicsot ér. Olvasónk, Wimmer Attila története is egy ilyen kaviccsal kezdődött, és hiába telt már el egy hónap is az eset óta, csak nem akar véget érni, legalábbis Attila számára nem, aki most is csak feldúltan képes beszélni a történtekről. Attila 24 éve buszsofőr, a Horvátzsidány–Szombathely-vonalon hat éve jár.

Attila busza a zsidányi buszfordulóban minden hajnalban hűségesen várja, hogy sofőrje leparkolja öreg Suzukiját és elinduljanak egész napos utazásukra. Május 19-e is egy ilyen nap volt, aznap különösen későn végzett, már majdnem éjfél volt, amikor a hosszú nap végén a kocsijához ért. Először nem is tűnt fel neki, hogy mi történt, indult volna haza, amikor észrevette, hogy az autó jobb oldali ablaka be van törve. Egyértelműnek tűnt, hogy mi történt, miután az autója melletti rézsűn jól láthatóan aznap nyírtak füvet. Attila úgy vélte, aznap már semmit sem tehet, majd holnap intézkedik – gondolta, és bosszúsan hazahajtott.

Egy hónap elteltével is jól látszanak az ablakbetörés nyomai a földön
Fotók: Unger Tamás

Másnap reggel aztán bement a zsidányi önkormányzathoz jelenteni, hogy mi történt. Ott – állítása szerint – el is ismerték, hogy hibáztak a munkások, és szóbeli ígéretet tettek arra, hogy megtérítik a kárát az önkormányzat felelősségbiztosításának terhére.

Állítólag azzal engedték útjára, hogy javíttassa csak meg az ablakot, és ne felejtsen el számlát kérni. Attila így is tett, ám amikor napokkal később felkereste a hivatalt, Krizmanich István polgármester azzal fogadta, hogy nem fognak fizetni, mivel nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy valóban ők hibáztak volna.

És tényleg: mi a bizonyíték, hogy kőfelverődés zúzta be az ablakot? Ezt kérdeztük mi is Attilától már a helyszínen, ahol egy hónappal a szerencsétlen eset után is láthatók a szétszóródott üvegcserepek. Szerinte egyértelmű, hogy mi történt, egyszerűen életszerűtlen bármilyen más magyarázat. Arról nem is beszélve, hogy úgy tudja, korábban is sérült már meg autó az önkormányzati fűnyíráskor, akkor gond nélkül fizettek.

Wimmer Attila a szilánkok előtt. Szerinte egyértelmű, hogy mi történt: a fűnyírók hibáztak

Neki 43 ezer forintos kára keletkezett mindennel együtt. Szerencsétlenségére aznap, amikor az ablak betört, esett az eső, ami teljesen eláztatta a kárpitot, így a bontóból vásárolt ablak beszerelése mellett felmerült némi tisztítási költség is.

Olvasónk azért is áll értetlenül a dolog előtt, mert nyírtak füvet itt már korábban is, ám azt mindig előre jelezték, most azonban nem figyelmeztették. Ha megteszik, akkor máshová áll. Az eset másik furcsasága, hogy egy ablak betörése meglehetősen látványos és zajos esemény, így nehezen képzelhető el, hogy ezt a fűnyírók nem érzékelték, márpedig a munkások azt állítják, ők nem vették észre, hogy bármiben kárt okoztak volna.

Természetesen kíváncsiak voltunk a polgármester álláspontjára is, aki szerint nem volt szóbeli ígéret a kártérítésről, és egyáltalán nem biztos, hogy úgy történt minden, ahogyan azt olvasónk állítja. Lehetséges persze, hogy igen, de bizonyíték hiányában nem tehet semmit, azzal ugyanis biztosítási csalást követne el. Márpedig – hangsúlyozta – valószínűleg 1990 óta azért választják mindig újra és újra, mert becsületessége megkérdőjelezhetetlen.

Mindez persze Attilán nem segít, aki azért szerette volna, ha története nyilvánosságot kap, mert így talán mások okulhatnak majd belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában