Végre: csobbanás a nyárba

2021.06.12. 07:00

Sorban nyitnak a Vas megyei fürdők, strandok – Árak és szabályok

Sorban nyitnak vagy már meg is nyitottak a Vas megyei fürdők, strandok. Körülnéztünk, mi a helyzet árak és szabályok tekintetében.

Merklin Tímea

Felvételünk tegnap Vasváron készült

Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi Tófürdő június 12-én, szombaton, ma reggel 9 órakor nyitja meg kapuit a fürdőzők előtt, a tavalyi belépőárakon. A belépés védettségi igazolvánnyal lehetséges, védett felnőttek felügyeletével léphetnek be a 18 év alatti, védettségi igazolvány nélküli gyerekek. Amint mindenhol, a védettségi itt is személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Az igazolványok ellenőrzését a munkatársak a belépés előtt jogosultak és kötelesek elvégezni. Az a vendég, aki ezt megtagadja, nem léphet be. A Tófürdőn egy időben maximum 637 ember tartózkodhat.

A pénztárnál való sorban állásnál és a Tófürdő egész területén szabad térben legalább kétméteres távolságot kell tartani a többi fürdőzőtől, illetve az ott dolgozóktól. Kivételt képeznek a vendéggel egy háztartásban élők. Fedett térben (ruhatár, mosdók) a kötelezően előírt távolság 1,5 méter. Kérik a készpénzes fizetés kerülését. A Tófürdő több pontján áll rendelkezésre kézfertőtlenítő. A járványtól független általános egészségügyi szabály, hogy ajánlott a papucshasználat a létesítmény egész területén (kivéve medence- és csúszdatér), medencékbe lépés előtt és a kilépéskor a zuhanyozás. A nem szobatiszta gyermek csak úszópelenkában mehet a medencébe.

Felvételünk tegnap Vasváron készült
Fotó: Szendi Péter

 

A Szombathelyi Fedett Uszodához tartozó Termálfürdő – szintén a tavalyi árakkal – előreláthatólag június 16-án, jövő szerdán nyit. A belépés itt is csak védettségi igazolvánnyal lehetséges, a távolság­tartási és higiénés előírások is érvényesek.

Megnyitott már a Vasvári Szentkútfürdő is múlt szombaton, de egyelőre csak a termálmedence működik, a hideg vizes nagymedence várhatóan június végétől üzemel. A belépő a vasváriaknak ugyanannyi maradt, mint 2020-ban, a máshonnan érkező felnőttek ötszáz forinttal fizetnek többet, a gyerekek és nyugdíjasok pedig kétszázzal többet, mint tavaly. A belépés itt is csak védettségi igazolvánnyal lehetséges, a távolságtartási szabályok betartása mellett.

A fürdő munkatársai kötelesek ellenőrizni a belépő személy védettségi igazolványát, és amennyiben a belépni kívánó vendég nem adja át azt ellenőrzésre, a személy belépését kötelesek megtagadni, valamint elküldeni a fürdőből. A maszk viselése azokon a helyszíneken, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható – a medencetér kivételével – javasolt, a papucs használata pedig kötelező. A vendéglátóhelyeken a saját törölközőt a székekre terítve lehet helyet foglalni. A fürdő alkalmazottai szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik a belépő vendégek testhőmérsékletét.

A sárvári gyógy- és wellnessfürdő egységeinek fokozatos májusi megnyitása után a strand is megnyitott június 11-én, pénteken – a tavalyi árakon. A közösségi tereket folyamatosan fertőtlenítik, az alapvető higiénés szabályokat, egészségügyi távolságokat ott is be kell tartani.

Pénteki pillanatkép a sárvári fürdőn
Fotó: Pajor András

Mesteri fürdője már május 1-jétől nyitva van, a felnőttek a tavalyinál négyszáz, a nyugdíjasok kétszáz forinttal fizetnek többet a belépésért.

Borgáta fürdője május 14-től van nyitva, a belépők ára ötven forinttal emelkedett, a gyermekjegy ugyanannyi, mint tavaly.

A celldömölki Vulkán fürdő május 13-a óta van nyitva, a strand június 16-án nyit, ugyanazokkal a szabályokkal, mint máshol. Az árak három éve ugyanazok, idén sem emeltek.

Bükfürdőn május 1. óta fokozatosan nyitották a medencéket, június 11-étől, péntektől az összes medence üzemel. Az árak minimálisan emelkedtek a tavalyihoz képest, a felnőtt belépő ára például 340 forinttal. A közegészségügyi szabályok ott is érvényesek, a védettségi igazolvány felmutatása valamennyi vasi fürdőben kötelező.

A Döröskei-tó strandja jelenleg nem üzemel, majd a felújítása után nyitják meg. A gersekaráti tavat – amely június 15-én, kedden nyit – korábban egy cég üzemeltette, idén átvette az önkormányzat, és felére csökkentette a belépők árát, a helyiek pedig ehhez képest is kétszáz forinttal olcsóbban juthatnak be. Legfeljebb 360 ember lehet a strandon, védettségi igazolvány nem szükséges. A belépésnél a kézfertőtlenítés kötelező, a strandon a másfél méter távolságot be kell tartani egymástól, a mellékhelyiségeket gyakran takarítják. A kisgyerekeknek medencét, homokozót alakítanak ki, a kutyásoknak pedig lesz egy elkerített rész, ahol az ebek fürödhetnek.

A Vadása-tó strandja június 1. óta van nyitva, a tavalyi árakkal. Kutyával nem lehet bemenni, az egészségügyi távolságtartás és minden alapvető higiénés követelmény érvényes ott is, védettségi igazolvány nem kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában