Frissen Vasból

2021.06.19. 07:30

Strandélet a Vas megyei tavaknál – Hatalmas víz, szellős terek: körbenéztünk a megyében – fotók

A Vas megyei tópartokon egyre komfortosabb az élet, a szolgáltatások bővülnek, az árak idén kifejezetten pénztárcakímélők – a vízpartokról jelentjük.

Merklin Tímea

20210618 Strandolók vették birtokba a Gersekaráti tavat, Gersekarát, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A gersekaráti strandon megélhető a tágasság, szellős az élet, hatalmas a tó vize, 36 hektár, szeretnék körbesétálhatóvá és körbebiciklizhetővé tenni a partot – tudjuk meg Pászthory Istvánné polgármestertől, aki hozzátette: a 2000-es években itt kétezer ember volt, aztán a profitorientált strandműködtetés a népszerűség kárára ment. Most azon igyekeznek, hogy visszaszerezzék a régi közönséget, és persze jöjjenek újak is Vasból és a közeli, szomszédos megyékből. Vettek itt telket veszprémiek a balatoni nyaralójuk helyett, mert zaj helyett csendre, nyugalomra vágytak, és ezt itt megtalálták. Az önkormányzat idén átvette a tó működtetését, és megfelezte a belépőjegy árát: most 500 forintért jöhetnek a vendégek, a helyiek 300 forintért, a három év alattiak pedig ingyen. Az aprónépnek már elkészült a minicsúszdás pancsoló, és árnyékolót is kaptak.

A gersekaráti tóparton kialakított pancsolót félkörben kerítik is, hogy a picik véletlenül se tipegjenek bele a nyílt vízbe. Most óvodások játszanak a homokhalomban, fel vannak hatalmazva, hogy szórják szét, mert ezzel segítenek, hiszen ebből terítik a röplabdapályát. A polgármester felvázolja: nádtetős napernyőket tesznek, hogy visszahozzák a karibi tengerparti hangulatot, ami régen is volt. Kutyával is lehet strandolni, az ebnek nem kell külön belépő, viszont külön bejáratuk van és árnyas sétány számukra, valamint elkerített fürdőhelyük.

 

Hári Antal önkormányzati képviselő a feleségével jár ide, Rex nevű kutyájukat is hozzák. Andor Zoltán plébános volt az első, aki a kutyás fürdetést kipróbálta, és rögtön mondta, hogy kellene még kavicsozni a part szélén a mederben, mert ha be kell lépni a kutyáért, elsüllyed az ember az iszapban. Bogár Tünde Szederrel jött, megfogalmazta azt az igényt is, hogy nemcsak kutyafürdető hely kellene a strandon, hanem olyan is, ahol a kutyával együtt a gazdája is bemehet a vízbe. A strandon vannak kenuk és SUP-ok (evezős szörfdeszkák), a büfében egyelőre fagyizni lehet, még nincs lángos és meleg étel, de jövő héten már lesz.

Döröskén zárva van a strand négy éve, felújításra vár, jelenleg sem fürdeni, sem horgászni nem lehet.

A Vadása-tónál két éve volt üzemeltetőváltás, azóta felújították a komplett mosdóblokkot, a zuhanyzókat, teljesen új a jegypénztár. Ültettek tujasövényt, füvesítettek, szépen gondozott a zöld környezet, megújult körben a 350 méter hosszú kerítés, 140 oszloppal. Este körbe lehet sétálni a strandot, mert a pénztárzárás után megnyitják a hátsó kis kaput is. Biciklitárolót alakítottak ki az árnyas fák alatt, és „kutyaparkoló” is van: egy oszlophoz lehet kikötni az ebet rövid időre, ha csak valaki beugrik enni-inni a strandbüfébe. Bolla Csaba üzemeltetőtől megtudtuk: sokan szívesen kifizetik a 600 forintos belépőt csak azért is, hogy egyenek itt egy hot dogot vagy óriáspalacsintát. A nyugdíjasoknak és diákoknak 400 forint a belépő, 17 óra után pedig 450, illetve 250 forintért lehet jönni. A strandon szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek el, és napelemes telefontöltő is a vendégek rendelkezésére áll. Szeretik a vendégek a fotókeretet, sok esküvői kép is készül a strandon, mert szép a táj, és új a „szerelemfal”, ahol a párok elhelyezhetik szimbolikus kis lakatjukat, az elsőt Reibling Ervin és a párja tette rá tegnap.

Szentgotthárdon, Máriaúj­falu településrészen, a Hársas-tónál strandbelépő nincs a fürdőzők számára, sokan horgásznak, egy büfé van, lángos kapható. Meseszép a környezet, sétálni is sokan járnak, a tó az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik.

A Szajki-tavaknál tavaly újult meg minden egy 60 milliós beruházás révén: a homokos partszakaszon mintha tengerparton lennénk, a kisgyerekek is tudnak pancsolni. Hat-nyolc ezer négyzetméteres a vízfelszín, a strandot bérlő, Cséve Károly üzemelteti. Belépni a tavalyi árakon lehet: 800 forint a felnőtt-, 500 forint a gyerekjegy. Ahogy fokozódik a kánikula, egyre többen jönnek a tóra, lehet vízibiciklizni, csónakázni, kajakozni is. A vízminőség kiváló, jelenleg 25 Celsius-fokos. A strandon lángos, pulykakakashere-pörkölt és kakastaréjpörkölt is kapható.

Kiemelt képünkön: Déri Krisztina hétvégenként szívesen megmártózik a gersekaráti tóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában