Hegypásztor Kör

2021.06.28. 11:30

Szabadulópincét is avattak a nyárünnepen Oszkón

Nyárünnepet rendeztek szombaton a szőlőhegyen. A Hegypásztor Kör rendezvényén volt hegyi mise, kirakodóvásár és könyvbemutató, debütált a szabadulópince, felavatták a térség szőlőhegyi recepciójának szánt infópontot, és kihirdették a nemzetközi borverseny eredményeit.

Gyöngyössy Péter

Vincze Gréta és Zita próbál meg épp kiszabadulni az „élő ördöglakatból”: Somlai Judit működik közre

Fotó: Szendi Péter

Délelőtt hegyi misével kezdődött Oszkón a Hegyháti nyár­ünnep. A hegypásztorbirtok kis fakápolnájánál Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános celebrálta a szabadtéri szertartást. Közben már kipakoltak a kirakodóvásár árusai, és az érdeklődő közönség több időpontban ismerkedhetett a pincetájház értékeivel.

Mindeközben néhány szőlőbirtokkal arrébb debütált a szabadulópince. Új funkciót kapott itt egy Csehiből származó öreg épület. Szabolcs Gergely, az ötletgazda elmondta: ez kísérlet arra, hogy egy új turisztikai szolgáltatással gazdagodjon a szőlőhegy. Több egymásra épülő fel­adatot kell megoldani, melyek révén a térség szőlőhegyeinek jellegzetességeit is meg lehet ismerni. Ottjártunkkor éppen két kislány, Vincze Gréta és Vincze Zita próbált kikeveredni egy élő ördöglakatból.

Vincze Gréta és Zita próbál meg épp kiszabadulni az „élő ördöglakatból”: Somlai Judit működik közre
Fotók: Szendi Péter

Bár online formában már volt bemutatója dr. Illés Péter Paraszti szőlőhegyek a Délnyugat-Dunántúlon című könyvének, élő formában első alkalommal a nyárünnepen nyílt erre lehetőség. A Savaria Múzeum etnológusa vetített képes előadásában kiemelte a kis parcellás szőlőkultúra sokszínűségét.

Szombaton délután adták át a Hegypásztor Kör szőlőhegyi infópontját. Kovács István elnök felidézte a megújult, átépített és hamarosan bővülő, egykor romos épület történetét. Most az ausztriai Wi­ni­dylle Naturpark partnersége mellett egy borélményrégió alapjait vetették meg azzal, hogy az épület a szőlőhegyek turisztikai szolgáltatásait segítő információs központként fog működni.

Borsos Gyula is kipakolt a nyárünnepen

Az ünneplőket Johann Wéber, a Weinidylle Naturpark vezetője is köszöntötte. Délután átadták az első nemzetközi Winidylle-borverseny díjait is. Osztrák, szlovén és magyar borászok nyolcvan bort neveztek. A négyfős zsűri 20 bronz, 30 ezüst és 17 arany minősítést osztott ki, és tizenhárman oklevelet kaptak. A díjakat Zágorhidi Czigány Ákos, a Hegyháti Borbarát Kör elnöke adta át.

A nyárünnep színpadi produkciókkal folytatódott. Fellépett Frédi bácsi bábszínháza, az Oszkói Daloskör, a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Vasi Kislegényczéh.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában