emlékezés

2021.06.21. 07:00

Szenvedésekről mesél a sitkei erdő – Hadifoglyokra emlékeztek a Kalapos-kútnál

Emlékmisét tartottak tegnap a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor emlékhelyen, a Kalapos-kútnál.

VN

Fotó: Benkő Sándor

A Sitkéhez közeli, Kurczon- major szomszédságában lévő erdők évszázaddal ezelőtti szenvedésekről mesélnek. Az első világháborúban ruszin és jugoszláv hadifoglyok alakították ki itt alaptáborukat. Földházakban és sátrakban helyezték el őket, azzal a céllal, hogy felépítsék a Monarchia által Ostffyasszonyfára tervezett és később meg is épített, monumentális hadifogolytábort. Az ideiglenes erdei tábor ivóvízellátásáról a Kalapos-kút forrás máig bő

és tiszta vize gondoskodott.

A foglyokkal a forrás foglalata fölé egy épületet is emeltettek, Zombory Moldován Béla tervei alapján, ennek neve a Kalapos-kút. A tábort rövidesen tífuszjárvány miatt kiürítették, felszámolták. Idővel a kút is gaztengerbe veszett, létezése a helyiek emlékezetében élt csak. A Nagy Háború százéves évfordulója alkalmából felvetődött a kút felújításának ügye. Ez a cserkészek és a Szent György Lovagrend kezdeményezésére, a helyi lakosság bevonásával meg is valósult, és a kút ma már szépséges természeti látványosság és a háborús áldozatokra való emlékezés helyszíne.

A felújítás óta a sitkei lakosok – más-más lelkipásztorok és szónokok bevonásával – minden év júniusában emlékmisét tartanak a Kalapos-kútnál az itt elhelyezett hadifoglyok és a világháborús áldozatok emlékére. Tavaly püspöki szentmise helyszíne volt a kissitkei erdő. A tegnapi alkalmon Morgós István, Sitke polgármestere köszöntötte az emlékező híveket, felidézve az 1915–16-os évek eseményeit. A szertartáson a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszsorfalat. A megemlékező szentmisét ezúttal Kiss György csákánydoroszlói plébános celebrálta.

Kiemelt képen: A megemlékező szentmisét Kiss György csákánydoroszlói plébános celebrálta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában