Alulmaradt a természet

2021.06.22. 20:04

Továbbra is szenved a Szent Iván-éj után maradt szeméttől a Csónakázótó és környéke – fotók

Olvasónk kedden délután, felháborodva kereste fel lapunkat a szombathelyi Csónakázótó és környékén tapasztalt áldatlan állapotok miatt.

vaol.hu

A pad alá volt a legegyszerűbb rakni, "jól" el lettek dugva...

Fotó: Olvasó

Mint az ismeretes, az elmúlt hétvégén rendezték meg Szombathelyen a Szent Iván-éji vigasságokat. Arról már beszámoltunk, hogy a szombati nap után milyen vállalhatatlan állapotok uralkodtak a környéken. Sörösdobozok, félig megivott italok, zacskók minden mennyiségben hevertek szanaszét. A stégnél még valakik a zoknijaikat is ottfelejtették. Aztán elérkezett a vasárnap, ami a rendezvény a végét is jelentette, az árusok pedig összepakoltak és mentek. A vasárnap reggelhez képest azért jobb a helyzet, de finoman szólva sem végeztek alapos munkát.

Szinte minden napozóhely mellett hasonló a látvány
Fotó: Olvasó

A rendezvény maradványainak pedig úgy tűnik, hogy a természet látja kárát, nem is beszélve az odalátogatókról. Még kényesebb a helyzet, hogy a vasi megyeszékhely egyik legnépszerűbb területéről van szó, különösen nyáron: elég csak a Tófürdőre gondolni, de rengetegen sétálnak, sportolnak, csónakáznak, fagyiznak a tó és a közvetlen közelében található Sportliget körül is.

Az Arany-patak partja, közvetlenül a híd tövénél. Szemét mindenfelé
Fotó: Olvasó

Valószínűleg ezért is érintette érzékenyen olvasónkat a látvány, ami kedden – napokkal a rendezvény zárása után – késő délután fogadta. A környéken él és rendszeresen viszi sétálni kisgyermekét. Szinte mindig ugyanazon az útvonalon jár, ezért azt is hozzátette, hogy ez a terület a Szent Iván-éj előtt nem volt ilyen. Úgy döntött, hogy ezúttal dokumentálja a sétát, a képeket pedig továbbította lapunknak. Mint írja, nem ő volt az egyetlen, aki fel volt háborodva.

Csónakázótónál a fa tövében hagyott szemét, de legalább szanaszét dobálva nincs
Fotó: Olvasó

Az Arany-patak partján a nyugágyakon és alatta szemét látható, az út közepén sörösdobozok, a fűbe chipses és popcornos zacskók, valamint cigisdobozok. A hídnál még több a szemét, sőt, ami a legfelháborítóbb, hogy még a patakba is bele van dobálva. A Csónakázótóra átérve sem rózsás a helyzet. A korábbi Tóvendéglő parkolójában is energiaitalos és sörösdobozok eldobálva, műanyagpoharak szanaszét.

A pad alá volt a legegyszerűbb rakni, „jól” el lettek dugva...
Fotó: Olvasó

Leérve a tópartra a padok környékén figyelhető meg az áldatlan állapot. Sörös és egyéb alkoholtartalmú szeszesitalok üvegei hevernek szanaszét. A tóban is úszkálnak sörös és üdítős dobozok. Mint elmondta, sajnos ez nem csak egy bizonyos részre igaz, hanem végig körbe a tó mentén, talán az étterem környékét leszámítva, ahol minden bizonnyal az ott dolgozók összeszedték. Arra a kérdésre, hogy meddig kell kerülgetni a szemetet babakocsikkal, futva, vagy éppen kutyát sétáltatva, sajnos nem tudunk válaszolni. Csak reménykedhetünk, hogy már nem sokáig.

Egy másik pad alatti helyzet
Fotó: Olvasó

Két hete írtunk arról, hogy a szombathelyi önkormányzat munkaidőben önkéntes szemétszedési akciót hirdetett, amihez a képviselők, és több különböző cég is csatlakozott. Úgy tűnik, hogy ennek nagyobb létjogosultsága lett volna a Szent Iván-éj után.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szemettenger-maradt-a-szent-ivan-eji-vigassagok-utan-szombathelyen-5042567/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában