kijáró

2021.06.23. 07:00

Újabb enyhítő intézkedések az osztrákoknál

A mai naptól már csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kell textilmaszkot viselni Ausztriában.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

Az egészségügyi szakemberek alátámasztják: a járványhelyzet a vártnál jobban alakul Ausztriában, a hét napra eső új fertőzöttek száma 15 főre csökkent, az oltottaké pedig folyamatosan nő – ezzel magyarázhatók az enyhítések.

Ausztriában a tegnap délutáni adatok szerint 6,91 millió adag vakcinát oltottak már el. Összesen 2,53 millió ember kapta meg mindkét adag oltását az országban, ezzel 28,5 százalékos a lakosság átoltottsága. Magyarországon egyébként tegnapig már 5 millió 421 ezer 230 embert oltottak be, közülük több mint 4,5 millióan már a második vakcinát is megkapták.

Sebastian Kurz szövetségi kancellár múlt csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány tartani tudja azzal kapcsolatban tett ígéretét, hogy nyárig visszatér minden a régi kerék vágásba – számol be a m agyarok.orf.at. A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy július 1-jét ől megszüntetik a vendéglátó egységek és a szórakozóhelyek nyitvatartására vonatkozó időbeni korlátozásokat. Esküvőket és más összejöveteleket is szabadon lehet rendezni.

Megszűnik a létszámkorlátozás a kulturális és a sportrendezvényeken, továbbá maszkot sem kell viselniük a jelenlévőknek. A nyári szünet ideje alatt, azaz a tanintézményeken kívül, nem lesz kötelező a tizenkét éven aluli gyerekek tesztelése. A csütörtöki közleményt vasárnap azzal egészítették ki, hogy ahol a „3G-szabály” betartása az előírás, ott a maszkviselési kötelezettséget is hamarosan teljesen eltörlik.

Mától már csak a tömegközlekedési eszközökön és a mindennapi szükségleteket ellátó üzletekben kell majd orrot és szájat eltakaró maszkot viselni, az FFP2-es maszk viselése pedig már csak a kórházakban és a szociális intézményekben lesz kötelező. Az Österreich napilapnak adott interjújában Sebastian Kurz szövetségi kancellár azt is kilátásba helyezte, hogy hamarosan már a tömegközlekedési eszközökön és a kereskedelmi egységekben sem kell majd maszkot viselni. A kormány legközelebb várhatóan július 22-én jelenthet be további enyhítéseket.

Kiemelt képen: Hamarosan teljesen elhagyhatják a maszkot?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában