Dalárda és Őri banda

2021.06.16. 11:00

Újra próbálnak a kórusok Ausztriában

Az alsóőri Dalárda egyházi énekeket archivál, az Őri banda pedig megalakulásának huszadik jubileumát ünnepli.

Vas Népe

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: orf.at

Az 1919-ben alakult Alsóőri „Dalárda” Énekkar számára ismét megkezdődhettek a próbák. A június 10-étől érvényes kormányrendelet lehetővé tette, hogy az amatőr kórusok zárt térben, ötven személyig a kötelező távolság betartása nélkül újra próbálhassanak Ausztriában. Az Alsóőri Énekkar élve a lehetőséggel, neki is látott egy új projektnek, aminek célja a helyi római katolikus egyházközség magyar nyelvű énekeinek archiválása. A második világháború után már megjelent az „Alsóőri Egyházi Énekek” című kiadvány, illetve ezt követően dr. Galambos Ferenc Iréneusz, néhai alsóőri plébános segítségével felfrissültek a magyar nyelvű énekek szövegei is – adta hírül az orf.at.

Ugyancsak magyar zenei hír, hogy a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolájának népzenei együttese, az Őri banda jubileumot tartott annak örömére, hogy idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. A lezárások és az online próbák után a népdalkör tagjainak újra megadatott a lehetőség, hogy személyesen is találkozhassanak Őriszigeten. A kétnapos jubileumi tábor során magyarországi tanárok segítették az Őri banda repertoárjának megújítását, és a zenészek technikájának csiszolását. Új dalanyagot is tanultak, a népzene mellett pedig modern zenei harmóniákat is belecsempésztek a programba. Tervezik, hogy amint azt a járványügyi helyzet engedi, nagyközönség előtt is megtartják az ünnepi koncertjüket.

Kiemelt képünkön: Kétnapos jubileumi tábort tartott az Őri banda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában