jó, ha tudod

2021.06.02. 15:30

Utánajártunk, mennyibe kerül a mozgássérültek speciális eszközeinek szervizelése

A mozgássérülteknek becslések szerint egyötödük közlekedik mopeddel vagy közkeletű nevén EL-Góval. De vajon mi a teendő, ha meghibásodik a szerkezet?

Tersztyánszky Krisztina

Berki Viktória, Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének Ifjújsági csoportvezetője, 20210601, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Oláh Jánosné, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének elnöke arról tájékoztatott, hogy az elektromos mopedet azoknak a betegeknek, akik hosszabb távot nem tudnak gyalog megtenni, de a kezük ép, a rehabilitációs főorvos írhatja fel. Közgyógyellátásban részesülők ingyenesen juthatnak hozzá, a többieknek az ár tíz százalékát kell fizetniük az eszközért.

Az átvételkor a tulajdonost tájékoztatják, hogy hova kell majd fordulnia meghibásodás esetén. Ha a kihordási időn – nyolc éven – belül javításra vagy például akkumulátorcserére van szüksége a mozgássérültnek, azt fel kell íratnia a háziorvosával. A szerviz a recepten felírt javításért közgyógyellátás esetén nem kérhet pénzt, illetve ennek hiányában is csak az összeg megfelelő százalékát.

Az egyesületi elnök figyelmeztet: amennyiben a szerviz „keretkimerülésre” hivatkozva pénzt kér a recepten felírt javításért, vagy nem vállalja a javítást, akkor az érintett az eszköz gyártójához is fordulhat, aki köteles azt a saját költségén javítani, illetve a kihordási idő végéig cserekészüléket biztosítani.

Kiemelt képünkön: Berki Viktória, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének ifjúsági csoportvezetője mopeddel közlekedik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában