Frissen Vasból

2021.06.07. 19:17

Varázslatos színek kavalkádja csábítja a látogatókat a Kámoni Arborétumba – videó

Arborétumainkat, kastélyparkjainkat minden időszakban érdemes felkeresni. A Kámoni Arborétumban még most is a lombhullató havasszépék, az azáleák a leglátványosabbak. A természetben is sokféle fajuk él, de a nemesítők számtalan változatot hoztak létre. Rendkívül lassan nőnek, ezért egy embermagasságú bokor már kész csoda.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Horváth Balázs

Nem csak az illatos színes virágú rhododendronok szépek. Az arborétum frissen kilevelesedő lomhullató fái és a virágozni készülő fenyői legalább ilyen érdekesek. Beállni a csüngő ágú szomorú bükk lombsátra alá, vagy megsimítani a kínai mammutfenyő üdezöld, puha, frissen kibomlott leveleit, legalább annyira üdítő élmény, mint mélyet szippantani a loncok vagy a bangiták illatából.

Mindig érdemes útba ejteni az Öregpark legidősebb fáit, a több mint 230 éves kocsányos tölgyeket, melyek az egykori Gyöngyös-menti ártéri erdő maradékai. De meg kell ölelgetni a hegyi mammutfenyő puha kérgű hatalmas törzsét is.

Most még láthatók a kínai szárnyasdió lecsüngő alig feltűnő virágai, és pár percre érdemes belefeledkezni a soktörzsű fa monumentális látványába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában