Frissen Vasból

2021.06.08. 14:00

Vasi döntőse is van Az év fája versenynek

Az idén ismét van vasi döntőse Az év fája versenynek. Ezúttal Herény Erzsébet-hársai kerültek be az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije által kiválasztott top 11-be. Az online szavazás július 1-jétől indul.

Gyöngyössy Péter

Nagy Krisztina mutatja az egyik Erzsébet-hársfát a Béke téren

Fotó: Unger Tamás

Az idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg az Ökotárs Alapítvány Az év fája versenyt. A vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében. Nem feltétlenül kell, hogy hatalmas vagy nagyon idős legyen a jelölt. Az év fáját a közönség választja meg online szavazással, amely idén július 1-je és október 1-je között lesz.

Nagy Krisztina mutatja az egyik Erzsébet-hársfát a Béke téren
Fotó: Unger Tamás

Huszonnyolc jelölés érkezett, Herény Erzsébet-hársait a Herényi Kulturális és Sport­egyesület nevezte be. Nagy Krisztina, az egyesület ügyvezető titkára kérdésünkre elmondta, hogy a Béke tér hársfáiról van szó, melyeket Erzsébet királyné, Sissi emlékére ültettek. Amikor 1898. szeptember 10-én a Genfi-tó partján Erzsébet királynét, Sis­sit, Ferenc József hitvesét egy olasz anarchista meg­gyilkolta, gyászba borult az ország.

Az egyszerű nép az ország védangyalaként tekintett rá. Beszélte a magyar nyelvet, jó barátságot ápolt magyar főurakkal. Darányi Ignác, az akkori földművelésügyi miniszter a merénylet után felhívást intézett az ország lakosságához emlékfák ültetésére. A miniszter felhívására Herény földbirtokosa, Gothárd Sándor a kastélya előtti téren huszonegy kis levelű hársfát ültetett el. Napjainkban ezekből – az 1898-ban ültetettekből – tíz példány él.

A Herényi Kulturális és Sport­egyesület 2004-ben a Herényi virágút keretében ültetett néhány fát az idős társaik mellé. A kis park fontos szerepet játszik ma is a herényiek életében, hiszen itt működik a Herényiek Háza a hetipiaccal, és a Herényi virágútnak is fontos helyszíne évről évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában