Frissen Vasból

2021.06.15. 08:30

Végrehajtandó börtönbüntetést kapott a két román embercsempész

A Sárvári Járásbíróság 2 és fél év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte azt a két büntetlen előéletű román állampolgárságú férfit, akik 2021. májusában 3 afgán állampolgárságú, Magyarország területére szóló érvényes úti okmánnyal nem rendelkező személyt Magyarország területén keresztül Ausztriába kívántak szállítani.

vaol.hu

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Illusztráció/Cseh Gábor

Az I. rendű vádlott állítása szerint már legalább két évvel ezelőtt megállapodott egy, a részére ’Ibrahim Mohamed’ néven bemutatkozó személlyel abban, hogy migráns személyeket szállít át Magyarország területén keresztül Ausztria területére. Megállapodásuknak megfelelően ’Ibrahim Mohamed’ 2021. május 13-án felhívta a vádlottat, hogy 2021. május 14-én több migráns személyt kell Magyarország területén keresztül Ausztriába szállítani személygépkocsival, ezért a szállításért 1500-1500 eurót ígért az I. rendű, illetve a II. rendű vádlottnak – áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.

Az I. rendű vádlott, mivel sem személygépkocsival, sem pedig érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, megkereste II. rendű vádlottat, majd megbeszélésüket követően II. rendű vádlott telefonon szintén felvette a kapcsolatot a megbízóval, akivel a szállítás részleteit megbeszélte. A vádlottak sem munkahellyel, sem pedig megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkeztek, így a megbízó által megjelölt feltételek mellett a migráns személyek szállítását elfogadták.

’Ibrahim Mohamed’ közölte a vádlottakkal – akikkel többször is telefonon egyeztette a szállítás részleteit –, hogy 2021. május 14-én Magyarország területén a megbízó által megadott koordinátáknak megfelelően Berettyóújfaluban 7 óra körüli időben 3 afgán állampolgárságú személyt – akik Magyarország területére szóló érvényes úti okmánnyal nem rendelkeznek, s akik a magyar-román államhatárt nem megengedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át – vegyenek fel.

A vádlottak Berettyóújfalu-Budapest útvonalon, valamint az M1 autópályán a GPS koordinátáknak megfelelően haladtak, amikor is a II. rendű vádlott által vezetett gépjárművet az M86 számú autóút 99 km szelvényében a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság, Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály Határrendészeti Alosztály járőrei intézkedés alá vonták, s őket a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság előállító helyiségébe állították elő.

A közúti ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a terheltek által szállított személyek nem rendelkeztek érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, illetve egyikük semmilyen személyes okmányt nem tartott magánál.

A Sárvári Járásbíróság bíróság elé állítás keretében bűnösnek mondta ki a vádlottakat társtettesként, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában