időjárás

2021.07.27. 10:00

A hét második felében hűvösebb, de fülledtebb lesz a levegő megyénkben

Pár napig velünk marad még a hőség, a java ráadásul még hátravan, de utána jön a felfrissülés, néhol pedig még a vihar is elmoshatja a hétvégi programokat.

Budai Dávid

Ahogyan tegnap, úgy ma is meleg lesz, élénk marad a délnyugati szél is, a hét legforróbb napja pedig holnap várható Vas megyében, ám valószínűleg azért nem fog megdőlni a hónap rekordhőmérséklete a közel 36 °C, olyan 33-34 °C-ra kell készülni – tudtuk meg Pétervári Tibortól, az OMSZ szombathelyi állomásának vezetőjétől. Már ekkor, de még inkább csütörtöktől, egyre bizonytalanabbá válik a légkör, egyre több lesz a felhő is, és délutánonként bárhol előfordulhatnak majd záporok, zivatarok, amit erős szél, sőt jég is kísérhet. Így, aki a hétvégén kültéri programot tervez, számolnia kell azzal, hogy lecsaphat rá a vihar. Ennek köszönhetően az idő is felfrissül, a hétvégére 25-30 °C-ra kell számítani, viszont a csapadék fülledtebbé is teszi a levegőt, így nem biztos, hogy sokkal könnyebb lesz a hét második felét elviselni.

Pontos adatot, majd csak pár nap múlva lehet mondani, de eddig az látszik, hogy nagyjából 1-1,5 °C-kal lesz melegebb az idei július, mint az elmúlt harminc év átlaga. Vas megyében az ország többi megyéjéhez viszonyítva egyébként nem annyira vészes a helyzet. Nálunk elsőfokú hőségriasztás van a héten érvényben, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű, az ország középső és délkeleti részén azonban másod- és harmadfokú veszélyjelzés lesz érvényben, ami 27 és 29 °C napi középhőmérsékletet feltételez, ezeken a területeken előfordulhat, hogy akár 39 °C-ot is mérnek majd.

Fronthatás a héten nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt. Csak azért, hogy ne érezzük annyira különlegesnek a mostani hőséget, jó tudni, hogy volt már ennél rosszabb is, pontosan száz évvel ezelőtt Szerepen 41°C-ot mértek ezen a napon, és a végére egy igazi hűsítő hír a múltból: 1919. július 27-én mindössze 4 °C-ot mutattak a hőmérők.

Kiemelt képen: A legmelegebb várhatóan holnap lesz a héten Vas megyében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában