November óta működik a szervezet

2021.07.11. 15:30

A jákfai a legifjabb vasi tűzoltó-egyesület – fotók

A Vas megyei tűzoltókat bemutató sorozatunkban ezúttal a megye legfiatalabb önkéntes tűzoltó-egyesületét ismerhetik meg. Hivatalosan november óta működik Jákfa önkéntes tűzoltó-egyesülete, azonban hála a tagok lelkesedésének, ez alatt a rövid idő alatt is rengeteg minden történt a szerveződés életében.

Polgár Patrícia

A mai egyesület elődjét 1886- ban alapította meg közösen Jákfa és Rábapaty. A jákfai egyesület nagyjából tizenhét évvel ezelőtt szűnt meg létezni fizikálisan, majd hathét éve jogilag is. A rábapatyi néhány évvel tovább működött. Hivatalosan a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal kettes együttműködési kategóriájú egyesületként november óta él újból az öte. Az egyes kategóriájú besorolást idén márciusban szerezték meg. Elnökük Horváth Attila, parancsnokuk Veiczer Krisztián. Taglétszámuk 26, néhány tag kivételével szinte mindenki részt vesz az egyesületi életben és a káresetek felszámolásában. Felszereléseiket és autójukat az előző egyesület megszűnésekor átadták a rábapatyiaknak. Ezek közül használható állapotban semmi nem maradt fenn, így az újraalakuláskor meg kellett oldaniuk az alapvető szakfelszerelések beszerzését.

Jó kapcsolatot ápolnak több önkéntes és hivatásos szervvel is, így többen kölcsönbe, néhányuk pedig örökbe adott nekik olyan eszközöket, amelyeket nem használnak. A parancsnok célja az volt, hogy kicsiben megteremtse azokat a feltételeket az egyesületnél, amelyek mellett a hivatásosok is működnek. Ma már nincsen olyan típusú káreset, amelynél ne tudnának tevékenyen beavatkozni. Októberben önkormányzati felajánlásból szerezték be azt a korábbi erdészeti járművet, amelyet azóta jórészt saját erejükből újítottak fel tűzoltóautóvá – tudatosan kisebb, terepjáró képességekkel felruházott autót szerettek volna azért, hogy a vállalt területük terepviszonyainak megfelelően jól tudjanak vele mozogni. A szertárépületük még felújítás előtt áll. Ebben nagy segítséget nyújt számukra az a hatmillió forint, amelyet a jákfai önkormányzat a Magyar falu programban nyert el a közös egyesületi épület felújítására, amelyben az egyesület helyet kapott. Mára már elkezdődött az épület tetőzetének cseréje, emellett új nyílászárókat is kapnak a helyiségek. Aztán jön a festés, villanyszerelés, vizesblokkot alakítanak ki, valamint lejárólapozzák a közösségi teret.

Jákfa önkéntes tűzoltóegyesülete négy településen vállal beavatkozást: Jákfán, Rábapatyon, Uraiújfaluban és Zsédenyben. Ennek köszönhetően már novemberben a csapat szó szerint át is esett tűzkeresztségen, amikor Rábapatyra riasztották őket egy tűzesethez. Azóta összesen tizenegyszer vonultak ki – bála-, tarló-, lakóház- és kéménytűz, közúti baleset, ajtónyitás, szén-monoxid-riasztás –, ebből tíz alkalommal aktívan segítették a hivatásosok munkáját. Veiczer Krisztián legemlékezetesebb eseményként arra a június végi, rábapatyi aljnövényzeti tűzre emlékszik vissza, ahol egy nagy kiterjedésű, legmagasabb, ötös fokozatú tűz oltásában segédkezhettek. Krisztián akkor hivatásosként vett részt az oltásban, így „kívülről” tudta figyelni a csapat munkáját. Mint mondja, az önkéntesek és az eszközeik is helytálltak, mindent beleadtak a káreset felszámolásának öt órája alatt. A parancsnok megjegyzi, hogy az újonnan alakult egyesületnek minden vonulás tanulsággal jár, hiszen megtanulják, hogyan kell kezelni és elhárítani a káreseményeket.

A jákfai öte aktív részese a falucska életének. Decemberben, amikor a Covid-járvány miatt Jákfán elmaradt a hagyományos Mikulás-ünnepség, a tűzoltók és a Mikulás vírusbiztos módon, tűzoltóautóval járta körbe a falut. Ezentúl bemutatkoztak a falu júniusi gyermeknapján, valamint meghívást kaptak a jákfai mellett a rábapatyi és ölbői falunapokra.

Kiemelt képünkön: Jákfán régi hagyományokat újítottak fel az önkéntes tűzoltók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában