Frissen Vasból

2021.07.16. 14:00

A kötény, az otthonka és a fehér blúz egyaránt nagyon jól áll a csöngei Reménység nyugdíjasklub tagjainak

Tizenhárman vannak és hét éve alakultak. A csöngei Reménység nyugdíjasklub tagjai a település, sőt a környék minden jelentős rendezvényén ott vannak. Kis túlzással azt is lehetne állítani, hogy ők a falu mindenesei. Ha kell, főznek, ha kell, szerepelnek – egy biztos: a tevékenységükkel mindig örömöt hoznak mások életébe.

Tersztyánszky Krisztina

A forró hétköznap délután a művelődési házban találjuk őket, legalábbis az énekkari tagokat. A pusztacsaládi fellépésre próbálnak, a következő hétvégére pedig Pápocra hívták meg őket. Egyébként a havonkénti összejöveteleket a saját otthonos klubhelyiségükben tartják. Ezt a kis helyiséget a falu központi épületében az önkormányzat ajánlotta fel, ők pedig kicsinosították. Otthonról hoztak képeket, kézimunkákat, függönyt, terítőt, párnákat, így igazán kuckós lett a birodalmuk. Itt ünneplik meg a születés- és névnapokat, beszélgetnek, sütizgetnek. Több megmérettetésen is részt vett már a kis énekkar, a Herényiek Házában például elnyerték a legszórakoztatóbb csoport címet. Az elsődleges céljuk azonban az, hogy jó hangulatot teremtsenek. Hogy milyen stílusú dalokat énekelnek?

– Mindenfélét, csak mulatós, vidám, szórakoztató legyen – feleli a kérdésre Pup Tamásné Edit, a nyugdíjasklub vezetője. – Az internetről töltjük le a zenés alapot, és arra énekelünk. Amikor valamilyen nemzeti ünnepen adunk műsort, akkor ott alkalomhoz illő dalokat tűzünk műsorra.

Mindamellett a Reménység klub fellépéseinek a mulatós dalcsokor a komolyabbik része. Aztán lesietnek a színpadról, és a szép egyenruhát felváltja az otthonka, a mamuszka, a bund abugyi. A támbot is elengedhetetlen kellék a mamashow-ban, amiben görbe tükröt állítanak a hajlott korú önmaguknak. A tréfás jeleneteket az internetes videómegosztóról Éberhart Mária, Marcsi tölti le, aztán betanulják, a fellépések előtt akár háromszor is próbálva egy héten. Ami az életkort illeti, a férfiak és nők alkotta klubban Edit a maga hatvan évével a legfiatalabb, a legidősebb tag a klubban 81, a fellépők között 78 éves.

A közösségi alkalmak sora már márciusban megkezdődik Csöngén a forradalmi megemlékezéssel, aztán nyáron jön a falunap, a kenyérsütés, a szüreti felvonulás, október 23., majd az idősek napja. Adventben mind a négy gyertyagyújtásnál ott vannak. Büszkék rá, hogy hívják őket. Nyéki Sándor polgármesterrel és a faluvezetéssel kölcsönösen mindenben számíthatnak egymásra. Az önkormányzattól támogatást kapnak fellépőruhára, és a szállításban is rendelkezésükre áll a falubusz. Amikor viszont sok vendégre kell főzni, mondjuk a falunapra, az asszonyok már az esemény előtti napon a helyszínen vannak, húst aprítanak, zöldséget pucolnak. A legutóbbi falunapkor például négy katlanban rotyogott a finom étel: kettőben babgulyás, egyben krumplis gulyás, egyben pedig vadpörkölt. A konyhaművészetben Marianna néni, Németh Andrásné az irányító, ő ugyanis nyugdíjazása előtt főzőnő volt az óvodában.

A szépkorú hölgyek elárulták, a családtagjaik nem nehezményezik, hogy ilyen sok energiát és szabadidőt áldoznak fel a közösség oltárán. Sőt, ha mód van rá, ők is ott vannak az előkészületeknél. Edit férje a fotózásban jeleskedik, ketten pedig házastársukkal együtt tagjai a klubnak. Aktívak a közösségi médiában: még javában zajlik egy rendezvény, máris felkerülnek a csalogató fotók, videók azok számára, akik lemaradtak volna a jeles alkalomról. Bár tagadják, hogy közvetlenül közük lenne hozzá, mégsem lehet véletlen, hogy Csöngén egy fiatal asszonyokból és egy tini lányokból álló dalos-táncos csoport is működik. A példa ragadós!

Kiemelt képen: Ottjártunkkor a hétvégi pusztacsaládi fellépésre készültek a klub tagjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában