Frissen Vasból

2021.07.02. 14:00

A közvetítők aggódtak, de nagy a kereslet a diákmunkások iránt Vas megyében

A tavalyi korona­vírus-járvány okozta visszaesésnek mára már híre-hamva sincs a diákmunka területén. Sőt a szünidőben dolgozni akaró tanulók most dúskálnak az ajánlatokban.

Polgár Patrícia

A diákmunkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégek féltek ettől az évtől, hogy mennyire lesz szükségük a cégeknek diákmunkásokra. Félelmeik azonban alaptalanok voltak, ugyanis az év elejétől kezdve egyre több vállalkozás kéri a diákok segítségét. Ennek jellemzően két oka lehet: egyrészt egyes cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, mások a nyári szabadságolások idején pótolják ilyen módon a hiányzó dolgozókat.

– Hatalmas a létszámhiány a vendéglátásban és a turizmusban, a szállodaiparban. Ezt a hiányt kénytelenek diákok foglalkoztatásával pótolni – osztja meg velünk Rozmann Balázs, az egyik szombathelyi iskolaszövetkezet területi igazgatója. Visszatért az összes olyan szezonális munka – medenceőr, kertészeti munkák – is a kínálatukba, amelyek ta- valy a járvány miatt nem voltak elérhetők. Az egész éven át futó munkákra – gyorséttermi kisegítés, árufeltöltés – szintén várják továbbra is a diákokat.

A kereslet és a kínálat mostanra nagyjából egálba került. A tavalyi visszaeséssel szemben kimagaslóan nagy az igény a diákmunkára. A tanulók most megtehetik, hogy válogatnak a munkák között – dúskálnak az ajánlatokban. – Ha valaki bejön az irodába, 25-30 helyet tudunk neki ajánlani. Akinek a pénz a fontos, valószínűleg gyári munkát fog választani. Ellenben sokan az élmény miatt, akár barátokkal mennének el dolgozni. Számukra például jó ajánlat lehet egy medenceőri pozíció.

Egyre több irodai munka is elérhető náluk, például keresnek könyvelő vagy HR-es kolléga mellé kisegítőt. A szakember szerint ez nemcsak a nyári szabadidő eltöltése szempontjából hasznos a diá­koknak, a jövőjüket is megalapozhatják. – Sok olyan diá­kunk volt már, aki egyetemi évei alatt kezdett el dolgozni egy irodában, ma pedig már a cég alkalmazottja, mert annyira bevált mint munkaerő.

A fizetések tekintetében sem szűkmarkúak a munkáltatók. Folyamatosan emelik a béreket, már idén az év elejétől kezdve is 5-10 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A könnyű fizikai munkák bruttó 1200-1300 forintos órabérrel mennek, az irodai és informatikai munkák esetében azonban akár bruttó 2800 forintos órabért is kaphatnak a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában