Mesék és az értékek

2021.07.23. 15:00

A Rábavidéki Szlovén Értéktár Hungarikum pályázata pozitív elbírálásban részesült

Ez alkalomból csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak az Országos Szlovén Önkormányzat konferenciatermében.

Polgár Patrícia

A Rábavidék hét szlovén települése tavaly alakította meg a Rábavidéki Szlovén Értéktárat, amelyben a térség ma is élő tradícióit gyűjtik össze. A 2021-es Hungarikum pályázati ciklusban a megalakult értéktár pályázatot nyújtott be, ami pozitív elbírálásban részesült.

Papp Bálint, a Muraba Európai Területi Társulás igazgatója elmondta: az értéktárba beválasztott tíz értékből hatot – településenként egyet-egyet – választanak ki, ezekre fűznek fel egy játékot és egy mesevilágot. Ezáltal a térségbe látogatók úgy tudnak végighaladni a mesebeli tájakon, hogy közben megismerik az ottani kultúrát.

A turisztikai útvonal alapját képező helyi mondákat és regéket autentikus, a térségben élő emberek elmeséléseiből gyűjtik össze, majd szak­avatott kezekbe adják a mesék megírásának feladatát. A mesék nyomtatásba és online felületekre kerülnek, így a történet QR-kód-leolvasó segítségével is végigkalauzolhatja az utazót a Rábavidék tájain – mindezek megvalósulását az elnyert mintegy 4 millió forintos támogatásból fedezik.

A sajtótájékoztatón részt vett V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Szerinte a világban jelenleg identitásválság tombol. Hozzátette, hogy a közép­európai nemzeteknek nem a környező, keresztény országok az ellenfelei – a magyaroknak az idegen kultúrákkal és a „semmilyennel” szemben kell meghatározniuk magukat. – Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a hazánkban, nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy mi az az értékkör, ami a miénk – tette hozzá.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt a felsőszölnöki sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában