Kedvelt és szeretett kirándulóhely

2021.07.30. 20:00

Átadták az Abért-tavi fejlesztéseket: parkoló, esőbeálló, padok, asztalok és tűzrakóhelyek

Négy, bárki által látogatható horgásztó újul meg az idén 136 millió forintból, az Abért-tavi fejlesztések már elkészültek, a műszaki átadás és bejárás is megtörtént.

Vas Népe

– Tavasszal kezdődtek meg a munkálatok az Abért-tavak mentén, a bruttó 21 millió forint értékű jóléti fejlesztés műszaki átadása pedig a múlt héten meg is történt, mindöszsze néhány tájékoztató tábla kihelyezése van hátra, de az elkészült kültéri elemek már szabadon használhatók – tudtuk meg Puskás Norberttől, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnökétől.

A napokban tartott bejáráson részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is. – Észak-Vas megye egyik kedvelt és szeretett kirándulóhelye az Abért-tó – hangsúlyozta a képviselő, egyúttal megköszönte a szövetségnek a fejlesztéseket és azt, hogy ismét jelentős központi forrásokat tudtak idevonzani. Természetesen a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy ez a helyszín, amely Vas megyének az egyik kincse, tovább tudjon fejlődni – tette még hozzá. Az Abért-tavi fejlesztés során hiánypótló módon létrejött a tó Lukácsháza felőli oldalán egy több mint ötszáz négyzetméteres parkoló a horgászoknak. A tó környezete egyebek mellett két zsindelytetős padgarnitúrával, egy szilárd aljzatú térköves esőbeálló rendezvénytérrel, tizenkét pad-asztal garnitúrával, húsz támlás paddal és két tűzrakóhellyel egészült ki. Az Abérttavat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2010-ben hozta létre. A tó kiváló halállománya miatt számos horgászversenyt rendeznek itt, melyen nem ritkák a 40-60 kg közötti átlagfogások. A fogd meg és engedd el elven működő sporthorgásztóban 1–5 kg közötti pontyok, 2–4 kg közötti amurok, 0,5–1 kg közötti dévérkeszegek, kárászok foghatók, míg csukából nem ritkák 6–12 kg közötti példányok.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg 25 vasi és 4 zalai folyóvíz, valamint 19 vasi és 2 zalai állóvíz halgazdálkodási jogosultjaként tevékenykedik csaknem 1400 hektár vízterületen, miközben 28 tagegyesületük már 11 ezer horgászt tömörít. Puskás Norbert elmondta, arra törekednek, hogy a kezelésükben lévő vízterületek természeti értékeit megóvják, fejlesszék, bővítsék, és folyamatosan növeljék az ismertségüket hazánkban és külföldön egyaránt. – Azon dolgozunk, hogy horgászvizeink kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető, halban gazdag sporthorgász- helyszínekké váljanak, ezáltal kellemes, kulturált kikapcsolódást nyújtsanak minden látogatónak és tagegyesületi horgásznak. Ezen küldetés megvalósításának egyik újabb mérföldköve a Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében című TOP-os pályázat. Idén a pályázat által biztosított több mint 136 millió forintból az Abért-tavon kívül még három vasi horgásztó környezete újul meg. Jelenleg a Hársas-tónál zajlanak munkálatok és hamarosan elkezdődik a Vasvári tavaknál tervezett beruházás is. A horgászati fejlesztések közcélúak, a tavak nincsenek körbekerítve, így bárki által szabadon látogathatók – hangsúlyozta az elnök.

Kiemelt képünkön: Puskás Norbert és Ágh Péter a lukácsházi bejáráson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában