kijáró

2021.07.21. 16:00

Az ELTE SEK germanisztikásainak blogolása túlmutat hazánk és Ausztria történelmének feldolgozásán

Az ELTE SEK germanisztika szakos hallgatói blogon mutatják be Magyarország és Ausztria történelmét és jelenét. A témák változatosak, az olvasók a cikkek között a két ország nevezetességeiről és kulturális életéről éppúgy találnak írásokat, mint az egyetemistákat foglalkoztató kérdésekről.

VN

– A Német Nyelv és Irodalom Tanszék osztrák anyanyelvi lektora, Angelika Miertl még 2019-ben vetette fel, hogy a Tartalom alapú projektek című tantárgya keretében született szövegekből hagyományteremtő szándékkal szerkeszszenek újságot harmadéves tanítványai, hogy fogalmazványaikat mások is elolvashassák, és hogy a lap iránymutatásként és ösztönzésül szolgáljon a jövőbeli egyetemisták számára – számol be az ELTE SEK hivatalos közösségi oldala.

Az eredeti tervet, miszerint lapot szerkesztenek, a koronavírus-járvány keresztülhúzta, így az újságból végül blog lett – bár a forma más, mint az eredeti elképzelés, a tartalom nem változott. A Germ-Blogon immár két végzett évfolyam hallgatóinak tollából született írások között lehet böngészni. A tervek szerint, ha a lektor a következő tanévekben is a SEK-en folytatja munkáját, akkor az egyetemi blog továbbra is élni fog. A részletekről Bőr Tamara, frissdiplomás germanisztika, német alapszakos bölcsész a közösségi oldalon azt nyilatkozta, hogy a tantárgy során különféle szövegfajtákat vizsgáltak és írtak, nagy lelkesedéssel.

Kommentár, olvasói levél és glossza is szerepelt a palettán, de tudósítottak egyetemi rendezvényekről és interjút is készítettek.

A blog eleinte az osztrák– magyar kulturális kapcsolatokat boncolgató témákat helyezte előtérbe, ám később a hallgatók más kérdéseket is körbejártak, így az olvasók egyebek között azt is megtudhatták, miért kiváló stresszoldó a jógázás. Emellett a tetoválás történetével épp úgy megismerkedhettek, mint az eredeti gulyás receptjével.

Bőr Tamara komolyabb, valamint könnyedebb hangvételű cikkel is képviselteti magát a blogon: írt a páneurópai piknikről, egyik hallgatótársával pedig az egyetemisták mobiltelefon-használati szokásairól készített interjút. A Germ-Blogon a cikkek német nyelven íródtak, így az olvasók segítségükkel nyelvtudásukat is fejleszthetik.

Kiemelt képen: Bőr Tamara aktív résztvevő volt tanulmányai során

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában