Megnyitó

2021.07.07. 14:00

Az elvarázsolt körmendi kastély – Kinyílt egy ajtó: újjáéled a múlt az új állandó tárlaton

Egy csodának lehetett részese az, aki ott volt a Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című kiállítás megnyitóján. Megelevenedett, újjáéledt a több mint száz évvel ezelőtti múlt.

Tóth Judit

Az ünnepi beszédeket a díszteremben mondták el az esemény szónokai – Bebes István, Körmend polgármestere, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára –, majd kinyílt az ajtó, és elénk tárult a csodavilág. Az egykori Sárga szalon és a Hercegi szalon helyén megéledt a múlt.

A kiállításnak azért is van különösen nagy értéke, mert a körmendi Batthyány-kastély berendezése lényegében megsemmisült a második világháború végén. A lakosság és a megszállók széthordták, illetve elpusztították a bútorokat, értéktárgyakat. Ezért a múzeum egy lehetséges rekonstrukció bemutatását célozta meg, amely által – ugyan nem Batthyány-bútorokkal, de – felidézhető Batthyány Ödön (1883–1914) kora.

A herceg nagyszerű versenyvitorlázó hírében állt, nemzetközi hírnevet is szerzett, emlékét egy festmény őrzi a frissen megnyílt állandó kiállításban.

Helyet kapott a tárlatban Batthyány Kázmér egykori külügyminiszter ruhásszekrénye is, csakúgy, mint több biedermeier vagy neobarokk bútorritkaság. A tükrök slankítanak, a függönykarnisok különlegesek, a régi lőrés a helyén – természetesen újragondolva.

A rekonstrukció megálmodói és megvalósítói – legyen szó Móricz Péterről, a múzeum vezetőjéről és a tárlat kurátoráról, valamint a munkatársairól vagy a mesteremberekről – nagyszerű munkát végeztek.

Az állandó kiállítás megnyitójával most kinyílt egy ajtó a körmendi Batthyány-­kastélyban, és mindannyian bizakodunk, hogy hamarosan újabb termekbe is bekopogtathatunk.

Kiemelt képünkön: Dr. Kondora Bálint, Bebes István, dr. Latorcai Csaba és Móricz Péter a megnyitón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában