viharveszély

2021.07.15. 07:00

Biztonságban a vízparton is – A gyerekeknek is tudniuk kell, melyik színű riasztás mit jelent

Ha a család vízparton nyaral, a gyerekeket is meg kell tanítani az időjárás-előrejelzések és a tavi viharjelzések, villogó fények értelmezésére.

VN

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A meteorológiai szolgálat a veszélyes időjárási eseményekről előbb figyelmeztető előrejelzéseket, majd a bekövetkezés előtt legalább 1–3 órával riasztást ad ki. A citromsárgával jelölt időjárási események nem szokatlanok, de a szabadban ilyenkor már tanácsos elővigyázatosnak lenni. A narancssárgánál már tényleges károk lehetnek, akár balesetet is okozhatnak. A pirossal jelölt veszélyes események súlyos károkat okozó, akár emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Figyelni kell a legfrissebb meteorológiai információkat, és követni a hatóságok utasításait, fontos biztonságos helyre húzódni. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő és a Tisza-tavon viharjelző állomásokat működtet. Villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.

Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt, a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzésnél a lámpák percenként 90-szer villannak fel, olyankor tilos a vízben lenni. Ha a várható szélerősség 40 km/h-nál erősebb, de 60-nál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. A másodfokú viharjelzések a viharos, 60 km/h-nál erősebb széllökésre figyelmeztetnek. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható.

Kiemelt képen: Másodfokú viharjelzésnél tilos a vízben tartózkodni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában