történelmi forgatag

2021.07.19. 07:00

Csak a várat foglalták el – Hagyományőrző találkozót rendeztek, nem fesztivált Sárváron

A Fekete Bég szobrának megkoszorúzásával kezdődött el az idén kissé szűkebb programmal és Nádasdy Hagyományőrző Találkozó néven megrendezett történelmi forgatag.

Pajor András

Sortűz a várfalnál

Fotó: PÁS

A Tabulatúra együttes, valamint a magyar és oszmán harcosok működtek közre a megemlékezésen. A Fekete Bég – azaz Nádasdy Ferenc – lándzsás szobránál Sárvár önkormányzata, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a Nádasdy Ferenc Bandérium helyezett el koszorút. A szobornál dr. Máhr Tivadar alpolgármester mondott beszédet. – Jelenleg is történelmi időket élünk, de ne gondoljuk, hogy nincsenek harcok, csak nem karddal vívjuk meg a küzdelmeket. Míg a 16. századi közösségi média a tábortűz körüli beszélgetést jelentette, addig ma más színterei vannak az identitásunk megőrzéséért és nemzetünk megmaradásáért vívott európai harcban – fogalmazott.

A hagyományőrző csoportok a várudvaron fogadták a látogatókat
Fotó: Pajor András

A hagyományőrző találkozó hétvégéjét a koronavírus miatti rendelkezések és az időjárás is befolyásolta. – Az idén a vár falain belül kellett megrendeznünk az eseményt a jelenleg érvényben lévő pandémiás szabályok miatt. Az elmúlt 12 évben a programok több mint fele a várparkban zajlott. Így kihívás volt a vár belső helyszíneihez szabni a találkozó történéseit – szólt Szabó Krisztián főszervező, a Nádasdy Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A péntek délutáni megemlékezést követően a fesztiválon részt vevő csapatok a vár belső udvarán tartottak fegyvermustrát. A sárvári Nádasdy Bandérium, a Vörös Oroszlánok, Bocskai Angyalai, a Batthyány Bandérium, a Kapuvári Garták, a Zrínyi hagyományőrzők, a Múltunk és Jövőnk, valamint a Kőszegi Hagyományőrzők fegyverzetét mutatták be és kritizálták is meg az ellenoldali harcosok. A hadak levonultak, majd a hagyományőrzők puskásai a vár fala mellett kialakított viadaltéren adtak sortüzet.

Sortűz a várfalnál
Fotó: PÁS

A meglehetősen zajos ropogtatások elriasztották az esőfelhőket a város fölül. Így kinyithattak a borfórum faházai, a színpadon pedig a Varnyú Country, a Tom Kondor Band és A kutya vacsorája adott koncertet az első napot zárva. A szombat délelőtti hivatalos megnyitót a zuhogó eső miatt a Nádasdy-vár nagytermében tartották. A csapatok zászlai előtt köszöntőt mondott Ágh Péter országgyűlési képviselő, majd a rendezvényt Kondora István polgármester nyitotta meg. Ezt követően a hagyományőrzők bajusz-, szakáll- és viselet-szépségversenyét tartották meg 34 indulóval. Illés Szilárd, a Nádasdy Ferenc Bandérium tagja szerezte meg az első helyet a viseletversenyen, a bajuszversenyen harmadik helyezést ért el. A bajuszkirály a kapuvári Áder Attila lett, a hölgyek közül Dózsa Kata viselte a legautentikusabb öltözetet.

A délutáni programokra visszatért a jó idő, a vásárosok portékái közül is válogathatott a közönség. A színpadon a Mira Orient Art, a Regős együttes, Ujvári Timi és a Hot Stuff, a Gargantua, az Anima Sound System szórakoztatta a közönséget. Vasárnap konferenciát tartottak a hagyományőrzőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában