Laboratóriumi vizsgálat

2021.07.07. 07:00

Csobbanjunk a vasi vizekben! – Mutatjuk, milyen minősítést kaptak a természetes fürdőhelyeink

A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei még az idény megkezdése előtt megvizsgálták mind a négy vasi természetes fürdőhely vízminőségét. A laboratóriumi vizsgálataik eredményei alapján valamennyi kiváló minősítést kapott.

Vas Népe

20210618 Gersekarát Strandolók vették birtokba a Gersekaráti tavat. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A szakemberek a fürdőzők egészségének védelméért a természetes fürdőhelyek vízminőségét, valamint a közegészségügyi követelmények betartását a szezonban folyamatosan ellenőrzik – tájékoztatta lapunkat a Vas Megyei Kormányhivatal. Mint írják, a mintákat az átlagosan legnagyobb fürdési forgalom vagy a várható legnagyobb szennyezési veszély helyén, legalább egyméteres vízmélységnél, a vízfelület alatt 30 centiméterrel veszik. Az első mintavételt legfeljebb három héttel a fürdési idény kezdete előtt végzik el a szakemberek, majd további legalább három mintát vesznek a strandszezonban azzal a feltétellel, hogy az egyes mintavételek között nem telhet el egy hónapnál hosszabb idő.

A kijelölt strand üzemeltetője továbbá a nyár időszakban havonta egyszer megbízott, akkreditált laboratóriummal is megvizsgáltatja a vizet, az eredményről minden esetben a népegészségügyi hatóságot is kötelesek tájékoztatni. A víz aktuális állapotáról és az esetleges fürdési tilalomról a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatják a vendégeket. Vas megyében négy engedélyezett természetes fürdőhely található. A hosszúperesztegi Szajki Tófürdő, a hegyhátszentjakabi Vadása-tó, a Hársas-tó Szentgotthárd-Máriaújfalunál, valamint a gersekaráti Olimpia-tó egyaránt népszerű, és a kormányhivatal népegészségügyi szakembereinek vizsgálatai alapján kiváló minőségű.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, ezek a helyek baleset- és fertőzésveszély szem­pontjából is nagyobb koc­kázatot jelentenek.

A nem kijelölt fürdőhelyeken nincsenek kialakítva a fürdőzés higiénés feltételei, illetve a vízminőséget sem ellenőrzik, pedig az akár az egészségre ártalmas is lehet – hangsúlyozzák.

Kiemelt képünkön: A gersekaráti Olimpia-tó vizét is kiválóra minősítették

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában