óvatosan a tűzzel

2021.07.17. 07:00

Egy palack víz legyen kéznél – Szabad a kerti sütögetés, de csak nagy körültekintéssel

A nyár a kerti grillezések, bográcsozások ideje. A kánikulában azonban könnyen lángra kaphat egy szikra.

Polgár Patrícia

Illusztráció: Cseh Gábor

Június 24-étől tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ilyenkor még az erdei tűzrakóhelyeken sem szabad szalonnát sütni. Sőt a fás területek 200 méteres körzetében sem égethető semmi. – Idén már 55 szabadtéri tűzhöz riasztották a Vas megyei tűzoltókat, a leégett terület pedig akkora, mintha 21 focipálya égett volna le – tudtuk meg Balogh Eszter tűzoltó főhadnagytól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, aki hozzátette: a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

A tűzgyújtási tilalomtól függetlenül a kertben bográcsozni, grillezni szabad, de a tüzet egyetlen pillanatra sem hagyhatjuk felügyelet nélkül. Fontos, hogy mindig legyen a közelben oltóvíz, homok, tűzoltókészülék vagy kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani! Sütögetés előtt is érdemes tájékozódni a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors terjedésének.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság készített egy kisfilmet, amelyben bemutatják, hogy egy kis kerti tüzet hogyan lehet könnyedén eloltani. A kisfilm megtekinthető a bizottság közösségi oldalán. Mint a filmből kiderül: ha van nálunk egy palack víz vagy üdítő, oltás után az is nagy segítségünkre lehet a parázslás megfékezésében. Ha a palack oldalát kiszurkáljuk, a permetező folyadék segítségével a parazsat is könnyedén elolthatjuk.

Kiemelt képen: A meteorológiai előrejelzést is figyelni kell: ha fúj a szél, ne gyújtsunk tüzet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában