tárgyalás

2021.07.22. 07:43

Elítélte a bíróság a Szombathely határában elfogott magyar embercsempészt

A Szombathelyi Járásbíróság vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 1 év közúti járművek vezetésétől eltiltásra, valamint mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű magyar állampolgárt bíróság elé állítás keretében.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció

A tényállás szerint a terhelt 2021 június elején -pontosabban meg nem határozható időben- megegyezett egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt személlyel, hogy 500 euro ellenében, egy később meghatározott időpontban -az ismeretlen személy utasításaink megfelelően- Magyarország területére meg nem engedett módon, a határzár tiltott átlépésével belépett személyeknek nyújt segítséget az osztrák-magyar határ átlépéshez oly módon, hogy őket gépkocsijával a határ közelébe szállítja – tájékoztatott a Szombathelyi Törvényszék.

A terhelt a megbízójától a 2021. június 4-én a reggeli órákban megkapott GPS-koordináták alapján Dunaföldvár térségébe ment személygépkocsijával, ahol a 6-os út mellett, egy erdős részen 3 fő, Magyarországon illegálisan tartózkodó szír állampolgárt vett fel. A terhelt a szíreket a Budapest-Győr-Szombathely útvonalon haladva, a szintén telefonon kapott GPS-koordináták által meghatározott helyre, a magyar-osztrák határ közelébe, Kőszeg térségébe kívánta szállítani, így nyújtva segítséget nekik a határ meg nem engedett módon -a jogszabályi rendelkezések megszegésével- történő átlépéséhez. A terhelt által vezetett gépkocsit 2021. június 4-én 13 óra körül Szombathely térségében, a 87. számú főút északi szakaszán közúti ellenőrzés alá vonták, majd a terheltet és a szíreket előállították.

A terhelt által szállított személyek célja a Németország, illetve Ausztria területére való eljutás volt, a terhelt a közlekedése során a mobiltelefonja navigációs programjával tájékozódott, megbízójával a kapcsolatot azon keresztül tartotta. A vádlott a bűncselekmény elkövetéséért neki ígért 500 eurot -az elfogása miatt- végül nem kapta meg a megbízójától.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában