Frissen Vasból

2021.07.30. 07:00

Milyen szempontokra figyeljünk a harmadik oltás felvételekor? – Dr. Schneider Ferencet kérdeztük

Müller Cecília tiszti főorvos kedden közölte: egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás. Kinek milyen szempontokat érdemes szem előtt tartania ennek felvételekor? Dr. Schneider Ferenc infektológussal ezt jártuk körül.

Tóth Kata

Dr. Schneider Ferenc inflektológia osztály , Szombathely, 20200311, ut, Markusovszky Kórház, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

– A harmadik oltás kérdését a Sinopharm-oltás hatékonyságával kapcsolatos kételyek indították el. És ugyan kérdések merülnek fel a kereskedelmi forgalomban levő ellenanyagtesztek megbízhatóságával kapcsolatban, az embereket mégis erősen foglalkoztatja, védettséget szereztek/ szereznek-e az oltással – mondja a főorvos. – Mindegyik oltóanyaggyártó cég közölte előzetes vizsgálatai alapján az általa gyártott vakcina hatékonyságát – ez 85-95 százalék között van, oltóanyagtól függően. A hatékonyságot járványkörülmények között az oltottak és oltatlanok megbetegedése közötti különbség jellemzi. Nem járványkörülmények között a specifikus vírusneutralizáló (semlegesítő) ellenanyag kimutatása utal az oltás eredményességére.

Egyelőre nem tudjuk, hogy az alkalmazott ellenanyag-vizsgáló tesztek negatív eredménye mennyire jelzi, hogy eredménytelen volt az oltás. Az életkorral az immunrendszer is öregszik. Ismert, hogy például az influenza elleni védőoltásra is egyre gyengébb az immunválasz az életkor előrehaladásával. Ez különbözőképpen, de az összes koronavírus elleni vakcinára érvényes, tette még hozzá dr. Schneider Ferenc. Arra jelenleg egy ország sem készül, hogy minden beoltott személynél ellenanyag-vizsgálatot végezzen. A rizikócsoportba tartozó személyeknél és betegeknél (például akinek károsodott az immunrendszere) azonban indokolt lehet. A járvány alatt a legfontosabb: lehetőleg mindenkit beoltani, ezzel a vírus terjedését lelassítani, illetve megakadályozni – ez egyben védi azokat, akik nem olthatók vagy az oltásuk eredménytelen – hangsúlyozta.

Belgiumban több mint négyszeresére nőtt a fertőzések száma, Ausztriában, Hollandiában is már kétszeres sebességgel terjed a delta variáns. A vírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét Magyarországon is. A harmadik oltás pluszvédettséget jelenthet, erősítette meg.

Mint ismert, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Covid19-oltási programjának folytatásához elkészült az eljárásrend az országos tiszti főorvos és Kásler Miklós miniszter jóváhagyásával. Az oltás önkéntes lesz, de nem kívánságra, hanem megalapozott esetben. Az eljárásrend részletezi az emlékeztető oltások alkalmazásának elveit és azt, hogy az alap- és a 3. (emlékeztető) oltás között minimum 4-6 hónap időtartamot szükséges tartani. Elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. Az sem mindegy, milyen oltást/oltásokat kapott elsőre az oltott személy. Orvosi-szakmai kérdés, hogy milyen vakcinával oltsanak. A friss szakmai ajánlás szerint, aki első két oltásnak vektorvakcinát (Szputnyik V, AstraZeneca, Janssen) kapott, az elölt vírust tartalmazó (Sinopharm) vagy mRNS- vakcinát (Pfizer/BioNTech, Moderna) kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehet ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. Van olyan oltás, ahol a gyártó már dolgozik a delta variáns elleni vakcinán.

A hol kérdésre az infektológus azt mondja: főszabályként azokon a helyeken lehet beadatni, ahol az első két oltás történt, vagyis a háziorvosnál és oltópontokon. A főorvos valószínűsíti, hogy kijelölnek majd központi oltópontokat is, ahová be lehet jelentkezni. Az oltásokat két oldalról sürgeti az idő: egyrészt a következő járványhullám közeledése, másrészt az oltóanyagok lejárati ideje szempontjából.

Kiemelt képünkön: „A járvány alatt a legfontosabb: lehetőleg mindenkit beoltani, ezzel a vírus terjedését lelassítani, illetve megakadályozni”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában