Frissen Vasból

2021.07.08. 07:00

Évtizedes álom vált valóra a beruházással – Szennyvízelvezetés négy Vas megyei településen

Összkomfortos már Acsád, Meszlen, Vát és Vasszilvágy, a települések szennyvízhálózatba kötésével és a büki szennyvíztelep bővítésével együtt 1,7 milliárd forintos, szolgáltatókon átnyúló beruházás zárult teljes egészében állami forrásból.

Bakos Ágnes

– Egy álom megvalósult, használjuk egészséggel – mondta Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója az 1,7 milliárdos beruházás zárásán a büki hivatalban. Elárulta, hogy a soproni szolgáltatónál Vasszilvágy polgármesteréről, Szabó Józsefről adtak munkacímet a projektnek, olyan régóta sürgette a szennyvízhálózatot. Acsád, Vát és Meszlen is összkomfortos település lett, gravitációs hálózat épült és nyomóvezetékek, valamint több szennyvízátemelőt építettek a rendszerbe. A négy település szennyvizét a büki tisztítóba vezetik, a telep regionális funkciót kapott a mintegy 454 milliós fejlesztéssel. Új mechanikai tisztítóegységet építettek be, biológiai tisztítósort és utóülepítőt, nőtt a fertőtlenítő-kapacitás. – Az érintett települések eddig is betelepülők célpontjai voltak, most még inkább azok lesznek – mondta dr. Németh Sándor. Bük polgármestere a beruházás környezetvédelmi hasznát is hangsúlyozta: a talaj, Bükön a gyógyvíz védelmét is szolgálja a minőségi szennyvíztisztítás.

Az 1970-es években ünnepelhették, hogy Vas megye összes településén kiépült a közműves ivóvízellátás. Azóta ötven év telt el, de még 73 olyan település van a megyében, ahol nincs közműves csatornaelvezetés – erről is beszélt Krenner Róbert, a VasiVíz Zrt. vezérigazgatója. A 73-ból kilenc településen folyamatban van, több helyen átadás előtt a szennyvízberuházás, 64 település szennyvízelvezetése vár megoldásra, erre pedig készült már koncepció. Szolgáltatókon is átível a most lezárt, büki központú fejlesztés: Vát a VasiVíz Zrt.-hez tartozik, Acsád, Meszlen és Vasszilvágy a Soproni Vízműhöz.

Acsádon 188, Vasszilvágyon 172, Meszlenben 110 háztartást kötöttek hálózatra, mintegy 900,5 millió forintból, a váti beruházás 328,6 millió forintba került – sorolta a számokat Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. A rákötés nem került pénzbe a háztartásoknak.

Hozzátette: – Új uniós fejlesztési időszak indul, az európai újjáépítési alap is rendelkezésre áll majd, ezek között kell megtalálni a lehetőségeket, hogy újabb és újabb településeken tudjuk a komfortról szóló álmokat megvalósítani.

Kiemelt képünkön: Ágh Péter: Új uniós fejlesztési időszak indul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában