Kiállítás

2021.07.29. 07:00

Fotókon a Rába ezer arca

Fókuszban a Rába címmel nyílt fotókiállítás a Városi Kiállítóteremben. A tárlat civil összefogás eredménye, a Körmendi Kulturális Központ égisze alatt működő 3F-K Fotóklub és a Bereki Bárkás Egylet Egyesület hozta tető alá.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

A kiállítás középpontjában a Rába folyó áll, amely ezúttal kapcsolódási pontot is jelent a vízicsapat és a fotóklub között. A Bereki Bárkás Egylet Egyesület tagjainak ugyanis élettere a víz, a körmendi fotósoknak pedig kiváló alkotói helyszín a folyó és annak termékeny természeti környezete.

Hogy ezer arca van a Rábának, ez egészen biztos, a kiállított fotók is bizonyítják. Minden évszakban más, mindig van felfedeznivaló. Egyszer békés arcát mutatja, máskor félelmetes erővé válik. A Rábán bővülnek, átalakulnak a szabadidős lehetőségek, ezt is többen lencsevégre kapták az alkotók közül. És, hogy Körmend élete – rendezvények szempontjából is – elképzelhetetlen a várost kettészelő folyó nélkül, mi sem bizonyítja jobban, mint a csónakfelvonuláson és az utána következő tűzijátékon készült rábai fotók.

Fotók: Jámbori Tamás

A kiállítók – Gazsi Margaréta, Bedőcs Gyula, Jámbori Tamás Károlyi Barnabás, Lakosi Miklós és Fekete Tamás -, mindannyian a 3F-K fotóklub tagjai. Egytől-egyig nyitottak, érdeklődésük sokféle, de a Rába így vagy úgy, mindegyikük portfoliójában megtalálható.

A megnyitón Móricz Péter, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum vezetője és egyben történésze méltatta az alkotásokat, emellett kitért arra is, hogy az évszázadok során milyen volt a kapcsolata a Rábával a folyóparti települések lakosságának, különösen a körmendieknek. Volt úgy, hogy a folyó óvta, védte a város, máskor árvizek formájában pusztította. Az előbbire jó példa az 1664-es esztendő, a körmendi csata éve. A török hadak nagy erőket mozgósítottak, és próbáltak átjutni a Rábán, hogy Bécs felé nyomulhassanak. A százezres oszmán sereg azonban a Rába túlpartján – a mai kiskertek helyén – rekedt, mert a folyó és a szövetséges csapatok megakadályozták az átkelést. Ennek napra pontosan 357 esztendeje. A kiállítás megnyitójának időpontja nem direkt szerveződött erre a napra, ez csupán a véletlen műve és talán sorsszerű. Mert a Rába örök. Meghatározza az itt élők mindennapjait, korlátokat szab, lehetőségeket kínál, most éppen egy remek anyagot felvonultató fotókiállításhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában