Az ítélet nem jogerős

2021.07.06. 10:24

Gázpisztollyal rabolt ki egy szombathelyi dohányboltot – Helybenhagyták az ítéletet

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abban az ügyben, amelyben a vádlott egy dohányboltot  gáz- és riasztófegyver használatával rabolt ki. 

VN

Fotó: VN-archív

A Szombathelyi Törvényszék a 2021. május 6. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte; megállapította, hogy a szabadságvesztés nem hajtható végre és a korábban kegyelemből átváltoztatott életfogytig tartó szabadságvesztés vonatkozásában a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 12 évre elhalasztotta.

A nem jogerős ítélet szerint a kegyelemből átváltoztatott életfogytig tartó szabadságvesztéséből engedélyezett feltételes szabadsága alatt a vádlott, magához véve az engedély nélkül tartott gáz- és riasztófegyverét és a korábban vásárolt álarcot, kerékpárral közelítette meg a dohányboltot, majd a maszkot felvéve oda bement, és az eladó arcára szegezve a gáz- és riasztófegyvert, tőle a napi bevétel átadását követelte. Annak ellenére, hogy a sértett közölte a vádlottal, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa, a vádlott a nőt közvetlen közelről arcon lőtte a gáz- és riasztófegyverrel, majd követte a pénztárgéphez elinduló sértettet, miközben durva szavakkal sürgette és többször megütötte őt. Miután az egyik ütésétől a sértett beesett a pult mögé, föléje hajolva ismét közvetlen közelről fejbe lőtte. A vádlott végül 185.655 Ft bevétellel menekült el a helyszínről, és kerékpárral visszatért a lakóhelyére. A gáz- és riasztófegyverrel leadott lövések folytán az életveszélyes sérülés keletkezésének közvetlen reális lehetősége fennállott.

A másodfokú ügyészség szerint a kegyelemből átváltoztatott életfogytig tartó szabadságvesztéséből engedélyezett feltételes szabadsága alatt elkövetett bűncselekmények miatt kétszer már végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt, cselekményét gátlástalanul, indokolatlan brutalitással elkövető, a sértettnél pszichikus következményeket is előidéző, a társadalmi együttélés szabályainak betartására alkalmatlan vádlottal szemben indokolt és szükséges a szabadságvesztés mértéke, és törvényesek az ítélet további rendelkezései.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában