Frissen Vasból

2021.07.09. 11:30

Indulhat Alsóújlak legnagyobb fejlesztése

Kilenc települést érint valamilyen formában az a nyugat- és dél-dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztési projekt, amelynek indítóját tegnap tartották az alsóújlaki művelődési házban.

Tersztyánszky Krisztina

A beruházás összesen 2,112 milliárd forintból valósul meg, amit 88 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozza. A beruházás legjelentősebb szelete, több mint 900 millió forint értékben Alsóújlak szennyvízelvezető hálózatának kiépítése 263 ingatlant érintően, illetve a szennyvíz átvezetése a vasvári tisztítótelepre. További mintegy 800 millió forintból az egyházashetyei agglomerációt bővítik Boba és Nemeskocs településekkel, illetve egy kisebb összegből a Zala megyei, gellénházai szennyvíztisztító telepet újítják fel. A projekt az új hálózat kiépítése mellett több rekonstrukciós, bővítési munkát is tartalmaz.

A projektindítón Németh Tibor, Alsóújlak polgármestere számolt be arról, hogy a településen már 2000 körül megfogalmazódott a beruházás szükségessége, azóta számos elképzelésük és sikertelen próbálkozásuk volt a szennyvízkérdés megoldására. Köszönetet mondott V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek a biztatásért és a közbenjárásért. A térség parlamenti képviselője történelmi pillanatnak nevezte a napot, amikor Alsóújlak – hosszú nekifutás után – legnagyobb beruházásába vág bele. Némi kárpótlásul szolgálhat, hogy a jelen támogatási konstrukcióban, példa nélküli módon, önrészt nem kell fizetnie sem a községnek, sem a lakosságnak.

A Vasivíz Zrt. részéről Németh Gábor beruházási és fejlesztési igazgató ismertette a beruházás részleteit. Alsóújlakon mintegy 1900 méter bekötő vezetéket, hatezer méter gravitációs vezetéket, illetve a vasvári tisztítóig 6,8 kilométer nyomóvezetéket fektetnek le, és két átemelőt létesítenek. Az elkészülési határidő 2022. november 30-a.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt történelminek nevezte a pillanatot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában