őstermelői összefogás

2021.07.27. 07:00

Isten hozott a gazdaságomban! Őstermelőket ismerhettek meg az érdeklődők

Nagy sikerű programsorozatot indított a Pannon Helyi Termék NKft. Több hegyháti helyi termelőt, gazdaságot is megismerhettek a rendezvény révén az érdeklődők.

PM

Fotó: VN/PHT NKft.

– Az Isten hozott a gazdaságomban című programban eddig öt őstermelőt, gazdálkodót látogathattak meg a jelentkezők. Nagyon népszerű volt a program, ezért ezt a jövőben is folyatjuk – mondta el Inzsöl Renáta, az oszkói székhelyű szervezet projektmenedzsere.

Hozzátette: a látogatások egy európai uniós projekt támogatásával jöhetnek létre, több szervezettel együttműködve. Az események után csupa pozitív visszajelzést kaptak mind a termelők, mind a fogyasztók részéről. A családi programokon a kézműves-foglakozások, állatsimogatók mellett a résztvevők zöldségeket, tejtermékeket, tartós húskészítményeket, sőt a felnőttek pálinkát is kóstolhattak. A helyi termelőket segítő szervezet a jövőben is szeretné a látogatássorozatot folytatni. Az első öt találkozó kísérleti jellegű volt, ezek jó tapasztalatokkal zárultak. A jövőben újabb gazdaságok látogatásával bővítik a kört.

Inzsöl Renáta azonban hangsúlyozta: előzetes regisztrációra szükség van, hiszen a résztvevők létszáma limitált, a kóstolókat is így tudják előkészíteni a gazdaságok. A meghirdetett programokat a szervezet a közösségi oldalán teszi közzé. A Pannon Helyi Termék NKft. alakulása óta népszerűsíti a helyi termelőket és termékeiket. Most még hatványozottabban kell mindebben szerepet vállalniuk a mozgalom egyfajta zászlóshajójaként. A szakember azzal folytatta: a járvány is megmutatta, hogy szükség van a helyi termelők által előállított termékekre, a biztonságra.

Egyre több őstermelő kezdi el tevékenységét ezen felbátorodva, sokasodnak a termelőket támogató közösségek, köztük a zöld kosár mozgalom és a dobozrendszeres összefogás. A szervezet közeli tervei között szerepel helyi termelői bolt nyitása is. Csomagolásmentes árusításban gondolkodnak., azaz nagyobb tételben vásárolnak majd a helyi termelőktől, ezeket a termékeket pedig a vevők a saját maguk által vitt vászonzsákba, papírzacskóba vagy üvegedénybe mérethetik ki.

Kiemelt képen: Landherr Attila beszélt a rábahídvégi tájparkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában