huszadszor rendezték meg

2021.07.19. 07:00

Jubilált a vásár: az Őrség befogadta a völgyhidat – fotók

Az Őrség szívében a hétvégén rendezték a XX. Völgyhídi vásárt. A gazdag programban az elszármazottak ötévente meghirdetett találkozója is helyet kapott.

Gyöngyössy Péter

Szombat reggel a szemerkélő eső ellenére gyorsan megteltek a nagyrákosi tájház környéki parkolóhelyek. Az egybegyűlteket, mint a vásár története során mindig, most is Németh Istvánné polgármester köszöntötte. A vásárt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg.

– Annak idején merész gondolat volt egy modern műtárgyhoz kapcsolni ezt a vásárt. Hiszen a nagyrákosi vasúti völgyhíd mégsem a kilenclyukú híd, ami a szívünkhöz nőtt, ahol századok óta vásárokat tartanak, hanem egy legújabb kori alkotás, amiről rengeteg vita volt. A vásárral lényegében befogadta az Őrség a völgyhidat. Akik akkor turistaként látták ezt az építményt, idegennek érezhették ettől a vidéktől. Láthatjuk, hogy húsz év múltán belesimult a tájba, a fölnövő növényzet között már szinte elbújik ez a műszaki különlegesség. Amit hússzor megrendeznek, arról nem kell bizonygatni, hogy helye van az Őrségben. A vásárban megkapjuk azt a személyességet és szívélyességet, melyből egyre kevesebb van a hétköznapokban – mondta V. Németh Zsolt. A megnyitó részeként Linka Sándor csasztuskáját énekelte el az Őrségi Baráti Kar.

Németh Istvánné – vagy ahogyan sokan ismerik: Baksa Eszter – polgármester kérdésünkre elmondta, hogy az idén 60-70 árus jelentkezett. Hozzátette azt is: – Ötévente rendezzük meg az elszármazottak találkozóját. Idén száztíz meghívót küldtünk ki.

Megvendégeljük őket. Lesz dödölle, vadpörkölt, sokféle sütemény. A tájházban Bálint Zoltán, a Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson élő gyűjtő kiállítását lehet megtekinteni. A kultúrotthonban Németh Dezső fafaragó művész és Kovács Zoltán fotókiállítása látható.

Balogh János és felesége, Süpöl Irma Kotormányról jöttek az elszármazottak találkozójára. Jani bácsi pogácsát is hozott. Kapott, aki kiérdemelte.

Irma néni kitelepítettként az ötvenes években megjárta a Hortobágyot. Kiss József, a bakonyi betyár Veszprém megyéből, Nemesvámosról érkezett: mint minden évben, most is bőrből és szaruból készített kézműves termékeivel. A szemerkélő esőben sem bújt el a sátrába. Bátor vállalkozókat „korbácsolt meg” karikás ostorát pattogtatva, és időnként nagyot dörrentett egy muzeális mordályból.

Voltak szép fazekastermékek, vesszőkosarak, mézes csokik, gyöngy ékszerek csuhétermékek, szörpök, pálinkák.

Bár szombaton délelőtt volt egy kis zuhé, estig lehetett részt venni a szereket bemutató traktortúrákon. Szombat este a református templom falán Szepesi Imre fényfestő programját csodálhatták meg az érdeklődők, utána Elischer Balázs orgonaművész koncertjét hallgathatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában