megemlékezés

2021.07.23. 07:00

Két hét múlva Ostromnapok Kőszegen – A gerincét a hagyományőrző programok adják

Az idei lesz a 14. Kőszegi Ostromnapok a városban: bő két hetet kell várnunk, és kezdődik a hagyományőrző találkozó és vásár. Megemlékezés és sajtótájékoztató helyszíne volt tegnap a Jurisics-vár udvara.

Tóth Kata

A viselet- és fegyverbemutatóra érkező óvodásokra tekintettel az ágylövés ezúttal elmaradt, de hagyományosan két harangszó – az 1532. évi kőszegi ostrom emlékére a 11 órai és a nándorfehérvári diadal hőseire emlékeztető déli – között zajlott tegnap az idei Ostromnapok sajtótájékoztatója. És ha már harangszó: a Jurisics-vár előudvarán Csiki István, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület elnökségi tagja éppen a harangszó – Isten hangja – lényegéről, szimbolikájáról beszélt a nándorfehérvári és kőszegi hősök emlékezetére.

Amikor manapság arról szólnak a hírek, hogy van olyan település, ahol beszüntetik a reggeli harangszót, mert az zavarja a turisták pihenését, sokan megfeledkeznek arról, mit szimbolizál ez a hang, mondta. A harangok – műalkotások és egyben hangszerek is – szakrális tárgynak számítottak, ég és föld között függve a két világot kapcsolták össze, Isten hangját, az isteni törvény kinyilatkoztatását jelképezték.

A keresztény ember életének kezdettől szüntelen kísérője volt a harangszó – magyarázta. Utalt arra is, ami a két diadalt – Nándorfehérvárt és Kőszeget – összeköti: az óriási török túlerővel szemben reménytelennek tűnő helyzetben hősiesen védték meg a keresztény csapatok a várat és általa egész Európát. Mindkét erődítmény védelmét kiváló katona vezette: Hunyadi János és Jurisics Miklós, akiknek helytállása nélkül lehet, hogy másként alakult volna a történelem. Mindkét diadalra harangszó emlékeztet.

Horváth Gábor elnök köszöntőjében örömének adott hangot, hogy az idén is meg tudják rendezni az Ostromnapokat augusztus 6. és 8. között. A hétvége gerincét a hagyományőrző programok adják, ehhez illeszkednek a kulturális és gyermekprogramok, a vásár. Az utóbbival az idén a Jurisics tértől a Diáksétány végéig találkozhatunk. Az előbbiek a Jurisics téren, a Diáksétányon és a várban lesznek. A magyar és a török tábor a megszokott helyén lesz, íjászverseny idén is várható. Mintegy 800 főt tudnak beengedni az eseményre.

Básthy Béla polgármester szólt arról, hogy az önkormányzat a lehetőségekhez mért anyagi segítséget, az erkölcsi támogatást és a bizalmat adja a rendezvényhez. A szervezést, a lebonyolítást az egyesület csapata végzi el, az ügy iránti elkötelezettségüket, amely kétségtelenül identitásból származik, nagyra értékeli a város.

A Fitt-Box Ökölvívó Egyesület két programmal is készül: augusztus 5-6-án a rendezik meg a XIII. Ostromkupa nemzetközi versenyt, augusztus 27-28-án a III. Mozdulj Kőszeg Honvédelmi és Sportnapot, számolt be elnökük, Varsányi Áron. Mindkét rendezvényük a jótékonyság jegyében telik: a Myrtill Alapítvány által is támogatott Keresztes Vidának gyűjtenek.

Pócza Zoltán, a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója az Ostromnapok ideje alatt a városban zajló további programokról szólt. Kézműves foglalkozással készülnek: Jurisicsot és Ibrahimot lehet majd posztóból elkészíteni. Az idén is lesz múzeumostrom: egy jeggyel három kiállítóhely – a Tábornokház, a Patikamúzeum és a Jurisics-vár – lesz látogatható egy hétig.

Koncerthelyszín lesz a vár belső udvara: a koncertek védettségi igazolvánnyal látogathatók. A Fő téren a hónap végéig minden hétvégén kézművesvásár és esti zenei programok várják a látogatókat. A sajtótájékoztatón – vadonatúj ruhájukban – közreműködtek a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes lányai és vezetőjük, Horváth Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában