A szerelemről szólt minden

2021.07.05. 07:00

Koncertek, romantikus fotózás és vágykeltő ételek is várták a párokat Szentgotthárdon – fotók

A szerelemről – és a szeretetről –, no meg a nyárról és a kötöttségek lassú oldódásáról szólt minden a hét végén a városban. A Szerelmesek Fesztiválját a tavalyi kényszerszünet után szerencsére az idén már sikerült megtartani.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

Tavaly a már jó előre megszervezett fesztivált kellett lemondani a pandémia miatt. A Pannon Kapu Kulturális Egyesület tagjai az idén napról napra figyelték a híreket, és amikor a legcsekélyebb remény felcsillant, eldöntötték: nem hagyják még egy évben a népszerű fesztivál nélkül a városlakókat. Az a kormánydöntés szó szerint az utolsó pillanatban érkezett, hogy a színházi előadásokon nem szükséges a védettségi igazolvány – addigra a Spirit Színház már visszamondta a szombat esti Gina és Fidel-elő­adását, a csekély érdeklődésre hivatkozva.

Hrabovszky-Orth Katinka, az egyesület elnöke azt tapasztalta, hogy az embereket még nagyon nehéz kimozdítani a pandémia idején megszokott kerékvágásból. Arra pedig még a gyakorlott rendezvényszervezők sem számítottak, hogy a járvány után a fellépti díjak is nagyon megemelkednek. Mindezek ellenére megvalósult a fesztivál, ha egy kicsit szerényebb körülmények között is, mint máskor, de sok embernek szerezve meg az együttlét és a jó programok örömét.

A sort pénteken Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska zenés irodalmi performansza nyitotta. A színházban ugyancsak már pénteken megnyílt Macsekné Sipos Anita ­Lélek mozaik című kiállítása. A nagykanizsai festőnő életigenlő, pozitív kisugárzású képei jól illeszkednek a szerelemtől vibráló hangulathoz, és remek hátteret adtak dr. Hevesi Kriszta szombat délutáni előadásának. A szexuálpszichológus visszatérő, kedves vendége a fesztiválnak, aki szívesen látogat el a szép nevű rendezvényre és minden évben a tudomány és az erotika izgalmas kettősével vívja ki a közönség érdeklődését. Aktuális problémára világított rá: a karanténba zártság miatt az elmúlt időszakban mind több párkapcsolatba furakodott be az online erotika, gyakoribbá vált a virtuális hűtlenség. Vajon honnan számít megcsalásnak egy internetes harmadik jelenléte? A cyberszex csábításairól és veszélyeiről szóló intelmeket viszonylag csekély, de lelkes hallgatóság kísérte figyelemmel.

A Várkertben szombaton délután már érlelődött a hangulat az esti koncerthez. A harapnivalók és italok kínálata mellett szerelmi jóslásért folyamodhatott, aki szerette volna előre látni, Ámor nyilai merre tartanak. A tóparton romantikus fotózásra várták az érdeklődőket. A két fiatal fotográfus hölgynél nem csak szerelmespárok jelentkeztek: készült fotó barátokról, családról, gyerekekről, kutyáról, de még bicik­liről is. A szervezők gondoskodtak a szerelem gyümölcsei, a legkisebbek szórakoztatásáról is. A kísérőprogramok sorába jó néhány helyi vendéglátó egység is bekapcsolódott: több helyen lehetett a hétvége folyamán speciálisan szerelmes, vágykeltő menüt fogyasztani. Fontos megfigyelés: szinte mindegyikük hideg gyümölcslevessel indított, és a gesztenyepüré meg a fagylaltkehely is gyakori szereplő a csábító étkek listáján. A szentgotthárdi fürdő pénteken a menü mellé romantikus éjszakai fürdőzést és diszkót is kínált.

A szombat este sztárvendége a Punnany Massif volt. Ezt a programot továbbra is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatták, a területet az önkormányzat által újonnan beszerzett kordonelemekkel kellett körbekeríteni. A koncert és az azt követő Edo diszkó han- gulata azonban már reményt adott rá, hogy visszatérnek a forró nyári esték Szentgotthárdra.

Vasárnapra is maradt még sok program, amelyeket mind ingyenesen látogathatott a közönség. Farkasházy Réka és a Tintanyúl zenekar a legkisebbeknek hozott önfeledt perceket, majd a pillanatmegörökítő elektronikával kísérletező Anahit zenekar koncertjének és zárásként látványos revü­show-nak adott otthont a várkerti színpad. A kínálatba még egy író-olvasó találkozó is belefért: Kordos Szabolccsal, a könnyed hangvételű Hungary riportkötetek szerzőjével beszélgethettek rajongói – immár védettségi igazolvány nélkül is.

Kiemelt képünkön: Dr. Hevesi Kriszta rendszeres vendége a fesztiválnak. Most beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban gyakoribbá vált a virtuális hűtlenség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában