szedd magad

2021.07.19. 07:00

Közösségi levendulaszüret Szakonyfaluban

Levendulaszüretet tartottak a településen, a leendő faluház mögötti kertben. Mindenki annyit vihetett haza az illatos növényből, amennyit akart.

Tersztyánszky Krisztina

Szakonyfaluban bíznak a Pannonhalmáról érkezett levendula másodvirágzásában is

Fotó: VN

A szedd magad szüret hátterében a faluszépítő egyesület kezdeményezése áll, melynek keretében egy, a szlovén hagyományok aktív művelésére szolgáló tájházat alakítanak ki a településen. Az önkormányzat megvásárolt egy használaton kívüli régi portát, annak a felújításával jön létre az élő múzeum.

Az EthosLand program támogatta hagyományőrzésnek a gasztronómia és a kertészet is része. Az újjászülető porta mögött kialakított magas- ágyásokban már megkezdték különféle konyhakerti vetemények és fűszernövények termesztését. Levendulatöveket is vásároltak, méghozzá Pannonhalmáról, közösségi munkával elültették, kapálták. A több mint kétszáz bokor már szépen hozott virágot, ennek a leszüretelésére hívták össze kedden a falu népét. Az érkezőket levendulaszörppel, muffinnal is kínálták. Az alkalomra eljött Metka Lajnscek szlovén főkonzul asszony is. Ami levendulát nem vittek el, azt az egyesület megszárogatja, illatpárnákat készítenek belőle. Reménykednek benne, hogy a másodvirágzásból is tudnak majd szüretelni.

Szakonyfaluban bíznak a Pannonhalmáról érkezett levendula másodvirágzásában is
Fotó: VN

Rogán Valéria polgármester elmondta: az országfásítási programhoz is sikerrel pályáztak. A szlovének nemzeti fáját, a hársfát választották, ezekből húszat ültethetnek majd el tavasszal a kertben. Szeretnék az ott levő ősi gyümölcsfákat is megőrizni.

A többfunkciós múzeumot, közösségi helyiséget és szálláshelyet is magában foglaló létesítmény kialakításának munkálatai még folyamatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában