Kihívás

2021.07.11. 07:00

Legyen műanyagmentes a július! – Az életünket tesszük jobbá vele

Július elsején nem csak az egyszer használatos műanyagok forgalmazását tiltották be hazánkban, útjára indult a Műanyagmentes Július kihívás is.

Polgár Patrícia

Hatalmas problémát jelent világszerte az egyre csak termelődő hulladék kezelése. Egy magyar átlagember 30,5 kg műanyag csomagolást dob ki évente, aminek csupán 27,5 százalékát dolgozzák fel újra. Nem is gondolnánk, de hetente körülbelül 5 gramm mikroműanyagot viszünk be szervezetünkbe ételeinkkel és italainkkal, ami olyan, mintha hetente megennénk egy bankkártyát. A műanyag teljes mértékben nem újrahasznosítható, hiszen a folyamat minőségi és mennyiségi veszteséggel is jár.

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, amely mennyiség fele egyszer használatos, nem lebomló, akár több száz évig a környezetünkben maradó műanyag. A fenntarthatósági kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyagfogyasztás káros hatásaira és ösztönözni az alternatívák használatát – írja a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal.

Az EU a globális problémára adott válaszlépésként részt vesz a műanyagszennyezés és a tengeri hulladék elleni küzdelemben. 2019. június 5-én jelent meg az Európai Parlament és Tanács irányelve az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről. A single-use plastic (SUP), azaz egyszer használatos irányelv célja, hogy visszaszorítsák a műanyag termékek környezetre és emberi egészségre gyakorolt káros hatásait. Az uniós szabályok betiltják azokat az egyszer használatos, eldobható termékeket, amelyek esetében műanyagmentes alternatívák is rendelkezésre állnak. Hazánkban idén július elsejétől nem forgalmazhatók az expandált polisztirolból készült egyszer használatos fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcák, továbbá az étel- és italtárolók, azonban a készleten levő termékeket még kiárusíthatják az áruházak.

A műanyagmentes ­július célja felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyag-felhasználás veszélyeire, és segítséget nyújtani az egyszer használatos műanyag termékek alternatíváinak megtalálásához. A fenntarthatósági megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra. A Plastic Free July Ausztráliából indult 2011-ben, tavaly már 170 országból 120 millió ember vett benne részt.

Berta Viktória nem a kihívás okán mondott le az egyszer használatos műanyagokról. Nagyjából két és fél éve tért át egy tudatosabb életmódra. Akkoriban látott néhány elrettentő, ipari állattartással kapcsolatos videót, amelyek hatására áttért a vegán étkezésre. Mint mondja, ez magával hozta számára a környezettudatos életmódot. Úgy véli, a váltás nem megy egyik pillanatról a másikra, szép fokozatosan kell elindulni az úton. Ezzel együtt a kihívás egy hónapja sok ember számára megmutathatja, hogy kis rákészüléssel és odafigyeléssel a műanyagmentes életmód hosszú távon is fenntartható. – Ha valaki már a palackozott üdítőkről és a nejlonzacskókról le tud mondani, sokat tehet a környezetéért – magyarázza.

Viktória például mindenhova viszi magával újrahasznosított műanyagból készült kávésbögréit és kulacsait, így ha megszomjazik, nem kell flakonos vagy műanyag poharas italokat vennie. A bolti műanyag zacskókat kis textil­zsákokkal váltja ki. Szintén vásárláshoz és tárolásra használ emellett befőttesüvegeket is. – Sok felesleges csomagolóanyagot meg lehet spórolni például azzal, ha otthon, magunknak készítjük el a tisztítószereket. A szódabikarbóna és az ecet jó szolgálatot tehet, a kellemes illatot pedig illó­olaj hozzáadásával érhetjük el – magyarázza.

Mint mondja, ő maga sem tudja minden alkalommal beiktatni az életébe, hogy csomagolásmentes boltba menjen vásárolni, azonban a szupermarketekben is ügyel arra, hogy olyan termékeket válasszon, amelyek csomagolásával nem termel pluszszemetet. Hozzáteszi: a mai online világban nem igényel túlzott kutatómunkát, hogy utánajárjon az ember, melyik üzletben milyen műanyagmentes csomagolású terméket árulnak, sőt rengeteg minden fellelhető internetes áruházakban is. Annak, aki komolyan veszi, hogy áttér a műanyagmentes életmódra, érdemes a közösségi oldalakon is olyan embereket és csoportokat követnie, akik és amelyek tanácsokkal látják el követőiket, tagjaikat.

Kiemelt képünkön: Berta Viktória szerint, ha valaki a palackozott üdítők vásárlásáról és a nejlonzacskók használatáról lemond, már sokat tett a környezetéért. A legtöbb műanyagot a felesleges vásárlások során felhalmozott csomagolóanyagokkal termeljük. Ezek kiváltására tökéletes opciót jelentenek a textilzsákok és -táskák, kulacsok és befőttes­üvegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában