kultúra

2021.07.06. 07:00

Meseboltos kihívások

A Mesebolt Bábszínház 25. születésnapjának méltó megünneplését a múlt évben meghiúsította a járvány.

VN

A jubileumi év minden eddiginél nagyobb és nehezebb kihívások elé állította az intézményt. Ennek egyik oka a támogatások jelentős csökkenése, a másik a világjárvány volt. Nehezen éltük túl ezt az időszakot. Folyamatosan életben kellett tartani az alkotókedvet, olyankor is, amikor nem láttuk az alagút végét, nem láttuk, hogy mikor indulhatunk újra – áll a Mesebolt Bábszínház évadzáró összegzésében.

A 2020/21-es évadban a korábbi 330-350 előadás helyett 162 előadása volt a Meseboltnak, ebből csak 83-at játszott élőben, 79 a világháló segítségével jutott el a nézőkhöz. A veszélyhelyzet miatt 2020 tavaszán mintegy 120 lekötött, megszervezett, előkészített meseboltos székhelyi (szombathelyi) és tájelőadás maradt el. Az őszi hónapokban már az egyeztetésig is csak egy-két esetben jutottak el. A tervezett és egyeztetett külföldi vendégjátékok nem valósulhattak meg.

Bár az előadásszám nem volt magas, a társulatnak nem volt ideje unatkozni: új produkciók készültek, közben „kitanulták” a televíziós-filmes bábelőadások készítésének minden csínját-bínját is. Az új produkciók készítését az évad során csak a sikeres pályázatok (EMMI, NKA) tették lehetővé. A 2020. évre tervezett bemutatószámot csökkentették, az online terjesztésre szánt produkciók külső alkotók bevonása nélkül készültek.

A 2020/21-es évadban új bérletes konstrukcióval jelentkezett a bábszínház. A Mesebolt-bérletbe négy előadás került – és egész évadra, tanévre szólt. Novemberben Téli képek címmel három előadásos online bérletet hirdettek meg (az erőteljes egyéb online jelenlét mellett) óvodásoknak. Az érdeklődés – sajnos – minimális volt: 9 szombathelyi intézményből 326 vásárló adódott, általában egy-egy csoport kért bérletet.

Márciusban elkészült a Tavaszköszöntő sorozat is, ezt összesen 363 gyermek vásárolta meg. Szeptemberben és októberben az előírások betartásával, maximális biztonsági intézkedésekkel újra voltak hétvégi előadások, amíg lehettek. A szokásos vasárnap délelőtt mellett október elejétől szombaton is várták a családokat. Folytatódott az együttműködés a Kőszegi Várszínházzal. Júniusban láthatta a közönség a 10. közös előadást, A fabatkák kertjét.

A budapesti Kolibri Fesztiválon (az egyedülin, amely nem maradt el) a Lenka és a tündér című meseboltos előadás a szakmai zsűri döntése értelmében bejutott a X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramjába. Sajnos a fesztivál a módosított időpontban sem valósulhatott meg. A boldog herceg című meseboltos előadás elnyerte a Halász Péter-díjat. Az évadzárón bejelentették: Császár Erika bábszínház-alapító tag – nyugdíjba megy. Ezúttal ő kapta meg a társulati No lám!-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában