Tábor: tudás és közösségélmény

2021.07.15. 07:00

Milyen szempontok alapján választanak a szülők a gyermekeiknek tábort? Vasi édesanyákat kérdeztünk

A tábor új, izgalmas ismereteket ad, a gyermek érdeklődése mellett persze szempont az ár és a szervezői tapasztalat is.

Merklin Tímea

20210714 Táborra készül Dávid Ferencz Eszter fia, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Kajzinger Ildikónak négy gyermeke van, Misi (19) már nem, Péter (5,5) még nem táborozik, de a két kislánynak választottak az érdeklődésük alapján: Janka (11) állatvédő táborban van, aztán lovas táborba megy. Júlia (14) vándortáborba indul az osztálytársaival, ami az iskola ajánlata volt, megragadták a lehetőséget, mert az is fontos, hogy jó közösségben legyen. A fokozatosság szintén szempont, ezért Janka először napközis táborba mehetett: bejár az állatvédőkhöz, délelőtt kutyákat, cicákat gondoznak, délután kézműves-foglalkozások vannak, kirándulnak. Huszonötezer forintba kerül az öt nap. Kicsit drágább – 35 ezer forint – a lovas tábor egy közeli faluban. Júlia iskolai vándortábora 28 ezer forint plusz útiköltség, mert a Bükkbe utaznak – tudtuk meg az anyukától, aki a

legkisebb gyerek nyári szünidejéről is gondoskodik: vagy hozzájuk jönnek az ovistársak, vagy ők mennek „bandázni” valamelyikükhöz, vagy meglátogatják a nagymamát. Emlékezetes marad az az este a kis barátokkal, ami házi gofripartiba torkollott.

Ferencz Eszter 12 éves kisfia, Dávid egy túlélő- és egy informatikai tábort választott a kínálatból. – Ez volt az első év, hogy táborra vállalkozott, eddig nem szerette az otta lvós programokat. Önvédelmi harcot tanító krav maga edzésekre jár, és ezzel a csapattal mentek egy háromnapos „túlélőtáborba”, az erdőben aludtak. Meglepődtem, mert ő egy „panelgyerek”, komoly erőpróbát, a határai feszegetését jelentette ez a tábor, ahol ő volt az egyik legkisebb. Egyedül kellett cipelni a hátizsákot, maguk építették a tábort, megtanulta, hogyan kell tüzet gyújtani, eloltani, felcsomózni a fára a függőágyat, felkötni éjszakára a hátizsákot, nehogy szétszedje a róka vagy a borz a benne lévő élelemért. Le a kalappal a szervezők előtt, profin elmagyaráztak, megtanítottak mindent, és mi, szülők nagyon büszkék vagyunk a fiunkra, hogy ezt végigcsinálta – hazafelé például 19 kilométert gyalogoltak –, és ő is nagy elégedettséget élt át. Meghatározó volt a csapathoz tartozás élménye is – mesélte Eszter.

– A három nap huszonötezer forintba került teljes étkezéssel. Az informatikai tábor ennek a duplája lett volna, ez most idén nem fért bele a családi költségvetésbe, majd talán jövőre el tud menni. Horváth Dórának négy fia van. Úgy választanak, hogy a gyerekek számára valamiért érdekes legyen a tábor, akár sport (fociznak és jégkorongoznak), akár az iskolák által szervezett Erzsébet-tábor vagy gokarttábor. – Mivel négy gyermekem van, a tábor ára sem másodlagos, és szempont, hogy helyben legyen, ne kelljen sokat utazni. Jó, ha valaki ajánlotta a tábort, esetleg valamelyik barátjuk is odamegy, vagy ismerem a tábor szervezőjét. Mindenképpen utánanézek az interneten, hogy hány éve foglalkoznak táborszervezéssel, mik a tapasztalatok, vannak-e vélemények. Korábban a saját táborainkba is elvittem a fiúkat, ma már kinőttek belőle, de szerettek a konyhában sertepertélni.

Horváth Dóra maga is táboroztat, hét éve foglalkozik gasztrotáborok szervezésével. A szülők visszajelzéseiből tudja, hogy a táborválasztásnál fontos a kis létszám, így mindenkire jut kellő idő és figyelem.

– Nagyon sok az „első táborozónk”, akik még kissé bátortalanok, de nálunk nem vesznek el a sok gyerek között. A szülőkkel is igyekszünk baráti kapcsolatot kialakítani, minden nap végén írásos, fényképes beszámolót kapnak a napi történésekről, esetleges tudnivalókról, így láthatják, hogy a gyerekek jól érzik magukat, mivel töltik az idejüket. Fontos a háromszori étkezés. A szülőknek ma már nem elég a gyerekfelügyelet, tudást szeretnének kapni a pénzükért. A mi táborainkban betekintünk a gasztronómia világába, bevásárlólistát készítünk, közösen vásárolunk, tejtermékekkel, lisztekkel, mértékegységekkel ismerkedünk. Piacra megyünk, tanműhelybe, mintakertbe, henteshez. Minden hét végén „tesztet” írunk, amiben számot adhatnak a gyerekek a héten megtanult új ismereteikről. Visszajáró gyerkőceink vannak, akik elhoznak egy unokatesót, barátot, kistesót a következő évben.

A szülők egymástól kapják az információt a tábori programokról, a pozitív vélemények döntőek. A fiatal szülők az interneten keresnek rá a választott táborokra, fontos a kapcsolattartás, hogy rövid időn belül választ kapjanak a kérdéseikre akár üzenetben, akár telefonon.

Kiemelt képen: Ferencz Eszter kisfia, Dávid a túlélőtábor kellékeit rejtő hátizsákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában