Érzéseket és véleményeket várnak

2021.07.09. 07:00

Mit jelent a jákiaknak a lakóhelyük?

Érdekes kezdeményezésbe fogtak a jáki Ady Endre Művelődési Ház munkatársai. Egy nagy méretű molinóra szeretnék összegyűjteni azokat az érzéseket és véleményeket, amiket a jákiaknak a lakóhelyük jelent. Talán ezzel a régi és új lakosokat is közelebb hozzák egymáshoz.

Tersztyánszky Krisztina

A helyi lakosokat a település közösségi oldalán keresztül kérdezik meg: Mit jelent neked Ják? Egy-egy szót, kifejezést, gondolatot, esetleg egy fényképet várnak az emberektől, legyen az kapcsolatban a kultúrával, a sporttal, a helyi eseményekkel vagy épp a település nevezetességével, a műemlék templommal.

Az ötletet Kocsis Dóra közművelődési asszisztens a Nemzeti Művelődési Intézet által közzétett jó gyakorlatok sorában fedezte fel és fejlesztette tovább. Azt tervezik, hogy a helyiek véleménye alapján teleírt molinóval díszítik majd a helyi rendezvényeket, így például búcsúkor is ez lesz majd a színpadi háttér.

A gyűjtés még nem fejeződött be, de máris érdekes hozadéka van a kezdeményezésnek. A beküldött kifejezések között voltak ugyanis olyanok, amelyek a közművelődési munkatársak előtt sem voltak ismeretesek. Így pél­dául valamelyik falurész vagy közeli erdő közkeletű neve. Mindjárt meg is ragadták az alkalmat, és a következő Kultúrcafé összejövetelen megkérték a tősgyökeres jákiakat, hogy az újonnan betelepülők részére tartsanak egy kis ismertetőt a településen hagyományosan használt helynevekből. Úgy látszott, hogy az új lakók nyitottak a régi helyi történetekre, így a mesélős összejöveteleknek valószínűleg lesz folytatása.

Kiemelt képünkön: Kocsis Dórától származik a molinó gondolata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában