Frissen Vasból

2021.07.27. 17:30

Nem nyertél felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem? Ne bánkódj, a honvédség tárt karokkal vár

Önkéntes katonai szolgálattal segítik a fiatalok elhelyezkedését. A biztos pénzkereset mellett gyakorlatot szerezhetnek harcászati, harctéri kommunikációs feladatokban, elsajátíthatják az elsősegélynyújtás és a katonai közelharc alapjait is.

MW

Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség – jelentette be a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor elmondta: az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget. A miniszter felidézte, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetben tavaly egy speciális katonai szolgálati jogviszonyt hoztak létre azok számára, akik elvesztették a munkahelyüket. Ezen a módon 1500 embernek tudtak segíteni – közölte Benkő Tibor.

Hozzátette, a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok többsége úgy látta, a honvédség kiszámítható munkahelyet, életpályát jelent, és közel 40 százalékuk végleges katonai szolgálatot vállalt. Megjegyezte, a tapasztalatok szerint sokkal többen jelentkeznek felsőfokú intézménybe, mint ahány hely van, így várhatóan sokan nem jutnak be az egyetemre. Most elsősorban nekik kívánnak lehetőséget adni – emelte ki a miniszter.

– A hat hónapos önkéntes katonai szolgálat két szakaszból áll, az első két hónapban fizetésként a mindenkori minimálbért kapják, amely jelenleg 167 400 forint. A második, négy hónapos szakaszban a résztvevők választhatnak, hogy milyen kiképzést kívánnak folytatni. Választható alapszintű lövészkiképzés, ez esetben az illetmény változatlan marad. Ha viszont valaki műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja szolgálatát, akkor a kiképzése második szakaszában bruttó 219 ezer forintos fizetést kap. Lehetőség van továbbá arra is, hogy valaki jogviszonyváltással szerződéses katonai beosztást vállaljon. Ekkor az érintett katona a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti illetményre lesz jogosult – ismertette Benkő Tibor.

A kiképzés első, két hónapos szakaszában a résztvevők gyakorlatot szereznek többek között harcászati, harctéri kommunikációs feladatokban, elsajátítják az elsősegélynyújtás, a katonai közelharc alapjait is. Aki az első szakasz után különleges műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja kiképzését, az többek között harckocsizó, ejtőernyős, búvár, vegyvédelmi gyakorlatot is szerezhet. Aki a feltételeknek megfelel, külön kiképzés után missziós szolgálatra is jelentkezhet. Akik az első szakaszt követően nem kívánják folytatni kiképzésüket, azok is a Magyar Honvédség kiképzett tartalékos állományához tartoznak majd. Az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők a fizetésük mellett jogosultak lesznek egyenruhaellátásra, élelmezésre, laktanyai elhelyezésre, továbbá honvédségi egészségügyi ellátásra.

Kiemelt képen: Várja az önkénteseket a honvédség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában