Néhány tanács allergiásoknak

2021.07.29. 07:00

Utánajártunk, hogy van-e gyógyszerhiány a Vas megyei patikákban

Semmilyen életmentő, létfontosságú gyógyszer nem hiányzik ezekben a hetekben a patikákból – tudtuk meg a jó hírt. Az allergiásoknak azonban néhány jó tanácscsal szolgálhatunk.

Vas Népe

Valamilyen készítmény mindig van a hiánylistán, a legtöbb helyett azonban tudunk ugyanolyan hatóanyagú, más gyártmányú szert ajánlani, vagy az orvos tud helyette másik egyenértékű medicinát felírni – tudjuk meg dr. Németh Ákostól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas megyei elnökétől. Fontos, hogy a gyógyszerész mindig tud tanácsot adni a betegnek, ha a megszokott orvossága épp nincs készleten.

Egyetlen készítmény van, egy B-vitamin-komplex, ami közgyógyellátási igazolványra lenne kapható, amit viszont helyette tudnak adni, az térítésköteles. A vitaminok és immunerősítők iránti kereslet a nyáron a vépi Salvator Gyógyszertárban érezhetően csökkent. A gyógyszerész arra hívja fel a figyelmet, hogy közeleg a parlagfűszezon, érdemes már most felkészülni. A tünetek kevésbé súlyosak lehetnek, ha az antihisztamintablettát elkezdjük szedni pár héttel azok megjelenése előtt. Arra is figyelmeztet azonban, hogy a vény nélkül kapható orrcseppeket egy-két hétnél tovább nem ajánlott alkalmazni. Ha nem használ, fel kell keresni a háziorvost.

Szombathelyen a Rókus Gyógyszertárban Molnár Viktória gyógyszerész hasonló tapasztalatokról számolt be – a jelenleg hiányzó készítmények mindegyike tökéletesen helyettesíthető. Itt viszont már megjelentek az előrelátóbb allergiás betegek, hogy a parlagfűszezonra beszerezzék a szükséges gyógyszereiket.

Kiemelt képünkön: Dr. Németh Ákos: a gyógyszerészek tudnak mást ajánlani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában