Frissen Vasból

2021.07.26. 14:00

Nyári körtével nyertek idén a jáki pálinkaversenyen – fotók

Tizedszer szerveztek pálinkaversenyt a jákiak. Az idén 29 párlat versengett. Szakavatott bírálók pontozták a nedűket. A vasárnapi eredményhirdetésre a közös kóstolás után került sor.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

2012-ben döntötték el az akkor még működő Polgári és Gazdakör tagjai, hogy a Szent György-búcsúhoz kapcsolódóan pálinkaversenyt szerveznek. Az idén a pandémia miatt erre áprilisban nem kerülhetett sor: a júliusi Szent Jakab-búcsú adott jó alkalmat, hogy bepótolják.

Rácz Károlytól és Hegedűs Istvántól megtudtuk, 29 pálinkával neveztek, többségében helyből, de családi, baráti kapcsolatok révén falun kívüli nevezők is voltak. Egymástól függetlenül három szakavatott bíráló – Birkás István, Nagy László és Horváth Tamás – pontozta a sorszámot kapott pálinkákat. Természetesen anonim módon: a nevezőket nem ismerhették. A három bírálat átlagából alakult ki a sorrend és a minősítés: 11 arany, 7 ezüst és 10 bronzminősítést hozott a készítőknek.

A verseny csúcspontját a vasárnapi közös kóstolás jelentette, ahol a nevezők és az érdeklődők is megkóstolhatták a benevezett italokat, és a legjobbnak ítélt négy közül a közönség választotta ki a győztest, valamint az első három helyezettet.

– Adjunk hálát a Jóistennek, hogy a járvány két hulláma között együtt lehetünk, mondta köszöntőjében dr. Tóth Ernő polgármester, majd a koronavírus és a pálinka közötti kapcsolatról beszélt, tudniillik: a betegség ellen nem véd, de az attól való félelmet elűzni jó, ha van otthon pálinkánk. Valamint, hogy a pálinka vidéken az egyik legfontosabb gyógyír: mindenre jó, ami nem vérzik.

Eddig egy jáki pálinkaversenyről sem hiányzott, az idein is ott volt V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Mint mondta, jól döntött a Hungarikum Bizottság, amikor az elsők között felvette a pálinkát a hungarikumok gyűjteményébe. Sokat elmond rólunk, magyarokról, a habitusunkról. Sorolhatjuk a történeteket az ital készítése kapcsán, elnevezések hada illeti az italt: a kerítésszaggatótól a nyakolajon át a zsiványvallatóig. Ő maga rendszeresen visz versenyre, és bírál is pálinkát. Amilyen bírálatot kapunk, el kell fogadni, fogalmazta meg tanácsként.

A bírálatkor a szakemberek szöveges értékelést is írtak a négy kategóriába – csonthéjasok, alma-birs, körte és egyéb – sorolt pálinkákról. A kóstolón ezeket egyesével olvasta fel Rácz Károly, mielőtt útnak indította a teremben a félliteres üvegeket. Órák múlva született eredmény: nyári körte lett az első, egy irsai szőlőpálinka a második és egy birspálinka a harmadik. Különdíjat érdemelt egy bodzavirágpárlat. A zenés, táncos alkalmon a Kánya Band muzsikált, fellépett a Vadhajtás Néptánccsoport.

Szombaton Jákon kispályás focibajnokság zajlott. Vasárnap termelői és kézműves vásár helyszíne volt a Pajta helyi és környékbeli árusok portékáival. Délután a búcsúi forgatagban ládavasútra, hordóvonatra és a kosaras körhintára is fel lehetett szállni, vagy akár lóháton poroszkálni. A színpad oldalánál a felnőttek kipróbálhatták a steel darts sportot. Vasárnap este a Pajtában ünnepélyes búzaösszeöntést tartottak a Jákiak Kenyere felhívásra érkezett búzaadományokból, búcsúi bállal ért véget a nap.

Kiemelt képünkön: Gyümölcs, évjárat és sorszám szerepelt az üvegen – az alma-birs kategória bronzminősítést szerzett pálinkáit kóstolta először a közönség, köztük V. Németh Zsolt (jobbra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában